Samma bank/betalkort hemma som borta – bra eller dåligt?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Kreditkort /
1 minuts läsning
Samma bank/betalkort hemma som borta – bra eller dåligt?

YouGovs undersökning, som gjorts på uppdrag av Santander Consumer Bank, har tittat på hur vi använder våra bank-, och betalkort när vi åker utomlands. Endast en fjärdedel av oss jämför kort inför utlandsresa, och betalar troligtvis för mycket i onödan.


Samma bank/betalkort hemma som borta?

De flesta kort på marknaden tar ett valutaväxlingspåslag på mellan 1-2 procent vid uttag och köp utomlands. Påslaget skiljer sig mellan korten och det finns kort helt utan avgifter.

Trots detta är det bara drygt 25 procent av de tillfrågade i undersökningen som reflekterar över vilket kort de använder utomlands. Resten, dvs. 75 procent, svarar att de använder samma kort som de använder hemma. Mitt tips är att du väljer det kort som har de lägsta avgifterna, om du har flera, eller skaffa ett nytt inför resan – det kan betala sig.

Räntan på utnyttjad kredit skiljer sig mycket mellan korten

Av de som har ett betal/kreditkort i undersökningen svarade drygt hälften att de använder sig av sin kredit men endast under de betalningsfria dagarna. En dryg femtedel använder krediten efter de betalningsfria dagarna.

Räntan på kreditkort ligger normalt på mellan 9-19 procent och inte sällan kan det löna sig att ta ett privatlån istället för att betala ränta på en kreditkortskuld om det handlar om ett större belopp under en längre tid. Här kan du jämföra privatlån.

Ta ej ut kontanter med betalkort!

Santanders undersökning visar att vi använder bank/betalkort till att betala med i butiker, betala med på restauranger och för att ta ut kontanter. Viktigt att veta om är att ofta börjar kortutgivaren ta ut ränta från dag ett när man gör ett kontantuttag utomlands med betalkort. Det är klart bättre att använda sitt bankkort om möjligt för kontantuttag. Du betalar en avgift för uttaget men slipper ränta.

Andra tips inför utlandsresan:

  • Välj alltid lokal valuta vid uttag och betalning i butik – bättre växlingskurs
  • Välj en bankomat som ägs av bank för att undvika dubbla avgifter
  • Växla inte före utresa – bättre växlingskurs på plats
  • Skriv upp telefonnumret som gäller för att spärra ditt kort om olyckan är framme
  • Se upp för bankomater som inte ser bekanta ut för att slippa ”skimming” dvs. att informationen på magnetremsan på ditt kort kopieras över till ett annat kort.


Jämför kreditkort här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur länge till slipper vi minusränta på sparkontot?

1 minuts läsning

  ”Rör räntorna sig lite grann ytterligare nedåt så tror jag inte att vi kommer att ändra policyn” sa SEB:s Finanschef Jan Erik Back under presentationen av SEB:s delårsrapport och hänvisade till att de håller på sin policy att...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)