Sämre tider = lägre boräntor?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Sämre tider = lägre boräntor?

I tisdags fick vi siffror på att svensk ekonomi saktar in. Industrins PMI, inköpsindex, som mäter aktiviteten i svensk industri, visade på den lägsta nivån på över sex år. Vad betyder detta för bolåneräntorna?

Kan Riksbanken höja räntan i slutet av året?

Det kan nu bli svårt för Riksbanken att höja reporäntan som planerat vid årsskiftet. När ekonomin saktar in, med lägre lönepåslag som följd, blir det svårt för Riksbanken att nå sitt mål med att få upp inflationen till två procent. Vi konsumenter spenderar mindre när vi får ett lägre lönepåslag vilket leder till lägre inflation/konsumentprisökningar. För att få oss att spendera pengar och få upp inflationen kan Riksbanken kanske tom tvingas sänka räntan framöver.

Hur ska man tänka?

Som vanligt vill jag ge rådet att inte agera utifrån konjunkturen. Att förutse en låg/högkonjunktur och hur en sådan kommer att påverka boräntorna är så gott som omöjligt. Se dock gärna över din ekonomi och dina bolån nu, så är du så beredd som du kan vara inför en lågkonjunktur och/eller en ränteuppgång. 

  • Spara nu när boräntorna är låga. Sätt undan en procent eller mer till ett bostadskonto som du kan nyttja om/när räntorna går upp.
     
  • Se över bankernas genomsnittsräntor. Det är den ränta bankerna i genomsnitt erbjöd sina nya kunder under månaden som gick. I augusti låg snitträntan på i genomsnitt 1,45 procent för ett rörligt bolån. Här hittar du en sammanställning av bankernas snitträntor: Översikt bolåneräntor - snitträntor & listräntor
     
  • Förhandla med banken. Se till att du fortfarande har kvar din ränterabatt och att den är bra. Får du inget bra erbjudande av din bank kontakta fler banker och var öppen för att byta bank för ditt bolån.
     
  • Vill du slippa ringa runt och förhandla själv kan vi hjälpa till. Du gör 1 ansökan hos oss och vi hjälper dig att jämföra och hitta lägst ränta med bästa villkoren. Ansök här: Bolån
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Jobba extra. Detta gäller angående lön, skatt, studier och pension

2 minuters läsning

Tänk på detta när du jobbar extra:   Gå inte med på att provjobba gratis. Du ska alltid få lön.    Undersök om företaget du ska arbeta på har kollektivavtal. Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan ...

Föregående artikel