Sänkt rot-avdrag nästa år och nytt rit-avdrag?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Sänkt rot-avdrag nästa år och nytt rit-avdrag?

Regeringen vill satsa 3,2 miljarder kronor per år för att bygga 15 000 nya hyresrätter. Satsningen ska finansieras genom en förändring av rot-avdraget från 50 till 30 procent.


Passa på att renovera i år!

Från årsskiftet blir det dyrare att renovera hemma. ”Förslaget innebär att man inte får dra av 50 procent utan 30 procent av kostnaden, så subventionen blir lite mindre”, säger finansminister Magdalena Andersson till TV4 Nyheterna. Syftet är att använda pengarna till att bygga bostäder.

Förslaget innebär att man kan få skattereduktion på maximalt 30 000 kronor om man anlitar någon för t.ex. reparationsarbete och till/ombyggnad för 100 000 kronor. Förslaget betyder att ett jobb som kostar 10 000 kronor blir 2 000 kronor dyrare.

Många är kritiska

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för moderaterna, säger till TT att förslaget är ett svek och ett stort löftesbrott. Stefan Löfven sade enlig Wykman tydligt innan valet att rot-avdraget skulle vara oförändrat.

Annie Lööf tror att förslaget slår mot jobbet och skriver i ett uttalande till TT: ”Rot-avdraget har skapat tusentals jobb och gjort svarta jobb vita. Det är en mycket lyckad reform. Nu riskerar tusentals jobb att bli svarta igen”.

Även byggbranschen är kritisk. Peter Löfgren, ordförande för Byggbranschen i samverkan, säger till Svenska Dagbladet: ”Vi vänder oss mot matematiken att dagens rot-avdrag skulle vara en utgift för skattebasen. Istället är det intäkter i andra ändan i form av momsinbetalningar, ökade arbetsgivaravgifter och löneskatt från de som utför det vita jobbet”.

I år får du fortfarande dra av 50 procent

Du kan få upp till 50 000 kronor i skattereduktion i år om du anlitar någon för t.ex. reparationsarbete och till/ombyggnad för 100 000 kronor. Skattereduktion ges för arbetskostnad och inte för material- och resekostnader.

Grovt räknat bör du ha en årsinkomst på 300 000 kronor för maximal skattereduktion. Är ni två personer som äger bostaden så kan maximalt avdrag fördubblas.

Arbetet och betalningen ska ha skett innan nyår för att du ska få tillgodoräkna dig avdraget för år 2015. Även om du betalar i förskott så är det tidpunkten arbetet utförs som gäller.

Förslaget ska efter remiss presenteras i höstbudgeten i september.

Ett nytt skatteavdrag finns också på förslag – ett rit-avdrag – som ger dig skatteavdrag för IT-tjänster i hemmet

Hjälp med krånglande bredband, rensning av datorer och handledning och utbildning av personer som behöver hjälp med att komma ut på nätet bör bli avdragsgillt enligt förslag av Digitaliseringskommissionen skriver Dagens Nyheter.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Just nu: Riksbanken sänker reporäntan igen!

1 minuts läsning

Svenska kronans styrka mot euron är skälet Den senaste månaden har den svenska kronan stärkts mot euron. En stark valuta och valutakursutvecklingens riktning har stor betydelse för inflationen och var alltså en bidragande faktor till Riksbankens sänkning ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)