Sänkte räntan från 23 procent till 6 procent!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån /
3 minuters läsning
Sänkte räntan från 23 procent till 6 procent!

Genom att jämföra och samla dina lån kan du få ner din ränta. Det gjorde vår kund Rebecca som är intervjuad här.


Rebecca Eriksson och hennes sambo hamnade för ett par år sedan i en ond cirkel då de tog korta och dyra krediter. Krediterna växte till en stor skuldbörda som pressade deras ekonomi. ”Vi köpte några grejer på avbetalning och tog längs vägen smålån för att kunna köpa in saker eller lösa situationer som dök upp – även om vi egentligen inte hade råd”, säger Rebecca Eriksson.

Betalade 23 procent i ränta

I ett försök att bryta sig ur skuldfällan och få ordning på ekonomin tog de ett hopbakslån hos en långivare. Tio småskulder förvandlades i ett slag till en stor skuld. ”Men tyvärr hade det stora lånet en väldigt hög ränta. Räntan låg på 23 procent och vi kände att vi aldrig skulle kunna bli av med lånet”, säger hon. Så även om situationen var bättre än innan var ekonomin fortfarande ansträngd. Den största delen som de betalade gick dessutom till räntor och avgifter, amorteringen var en liten del av lånekostnaden. Eftersom de var mitt uppe i ett bostadsköp kände de sig dessutom låsta vid den första långivaren då de inte ville att fler kreditupplysningar skulle göras.

Sparar 35 000 om året

”Men till slut fick jag nog och hörde av mig till Compricer. De var grymma och kunde hjälpa oss väldigt snabbt”, säger Rebecca Eriksson. ”Genom att Rebecca kontaktade oss kunde vi hjälpa henne att hitta en annan långivare som gav betydligt bättre villkor”, säger Afif Khan, rådgivare på Compricer. Med sex procent ränta sparar de nu 35 148 kronor per år jämfört med det gamla lånet. Det innebär 351 480 kr på hela löptiden på 10 år. ”Det gör en oerhört stor skillnad – det nya lånet är en stor räddning. Man kan säga att det var tur i oturen att vi fick lånet. Nu betalar vi strax under 3 000 kronor per månad och har större marginaler i vår ekonomi”, säger Rebecca.4 tips om du betalar för mycket för ditt lån

Se till hela räntan – den effektiva räntan
Den effektiva räntan är bra att ta reda på när man ska låna eftersom den tar hänsyn till samtliga lånekostnader och ger en bra siffra för jämförelser. Bland annat måste uppläggningskostnad, ränta-på-ränta effekt och avikostnader räknas in i lånekostnaden.

Samla dina lån om du har flera
Ofta går det att få ner räntan rejält genom att samla flera små lån (SMS-lån, kreditkortsskulder eller konsumtionslån) till ett större.

 

Var försiktig med för många kreditupplysningar
När du ansöker om att låna tar de flesta banker och institut en kreditupplysning på dig. Antalet kreditupplysningar ger banken en bild av hur kreditaktiv du är – vilket sen kan påverka hur stor risk banken anser att du utgör. Var därför försiktig med att göra för många ansökningar.

Jämför!
Glöm inte att jämföra och se om du kan sänka räntan på dina privatlån. Hos oss görs bara en kreditupplysning på dig och du får offerter från ett flertal banker.


Låt oss hjälpa dig sänka dina lånekostnader, klicka här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

22 000 personer riskerar att förlora stora delar av sitt premiepensionskapital

1 minuts läsning

Varje år avsätts 18,5 procent av vår lön och andra skattepliktiga ersättningar (upp till 7,5 inkomstbasbelopp) till den allmänna pensionen. Alla som arbetat och bott i Sverige får allmän pension Av dessa 18,5 procent avsätts 2,5 procent till pr...

Föregående artikel