Sannolikheten att dö är större än att vinna jackpott!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Sannolikheten att dö är större än att vinna jackpott!

Svenska Spel och TNS Sifo frågade svenskarna om sina livsdrömmar. Att ha en god hälsa och att vara ekonomiskt oberoende hamnade i topp.


66 % Bli/vara frisk
51 % Bli ekonomiskt oberoende
42 % Resa mycket
36 % Få känna mig fri, få bestämma över mitt liv
32 % Få harmoni/sinnesro

Hälften av oss drömmer alltså om att bli ekonomiskt oberoende – och många tror att vägen dit är genom spel. Enligt Lotteriinspektionen omsatte den svenska reglerade spelmarknaden drygt 45 miljarder kronor under 2015. I genomsnitt lägger vi knappt 6 000 kronor per person och år på spel.

Så är det en bra väg mot rikedom? Svar nej! Chansen att få 7 rätt på Lotto är 1 på 6,7 miljoner. I boken ”Taking Chances” jämför John Haigh sannolikheten att vinna jackpott på lotto med att dö. Om du är i medelåldern utan allvarliga sjukdomar så löper du större risk att dö innan lottodragningen (om du köper lottoraden en timme före dragning) än att vinna jackpotten…

Men triss då? Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 lotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer. Kostnad = 986 280 kronor.

Men varför fortsätter vi att spela när oddsen är så usla? Jo våra hjärnor är dåliga på att utvärdera små sannolikheter och försöker då istället föreställa oss resultatet. Det kallas tillgänglighetsbias. Medias rubriker om vinster får dig till att tro att stora vinster är vanligare än vad de är.

Om vi istället sparade pengarna vi spelar för till vår pension skulle vi få följande resultat (från 18 år – 65 år):

Aktiefond med låg avgift
Avkastning/år: 7 %*
Avgift/år: 0,3 %
= 1 944 878 kronor (före skatt)

Rörligt sparkonto hos nischbank
Ränta/år: 1,05 %
= 366 028 kronor (före skatt)

*Historisk genomsnittlig avkastningen på börsen.

Ps. Undersökningen visar även att kvinnor och män har lite olika livsdrömmar. Kvinnor drömde enligt undersökningen i högre grad om att bli/vara friska, finna harmoni och bilda familj. Männen drömde i högre grad om att vara ekonomiskt oberoende, att känna sig fria och att kunna leva på sin hobby – och att åka ut i rymden.

Lycka till med dina drömmar vilka de än är!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tusenlappar att spara men vi förblir inaktiva?

2 minuters läsning

Enligt en ny undersökning från Insplanet så jämför två av tre inte mellan olika alternativ innan de tecknar en ny bilförsäkring. Enligt en undersökning från YouGov, beställd av Forex Bank, är vi generellt dåliga på att j&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)