Se över försäkringen inför vinterförvaringen

Se över försäkringen inför vinterförvaringen

Snart är det dags att tänka på hur du ska förvara t ex. din husbil, husvagn och motorcykel över vintern. Se till att du är försäkrad. Det kan bli dyrt om ditt fordon blir skadat där den förvaras.

Har lokalen en försäkring?

Konsumenternas försäkringsbyrå påminner oss om att kontrollera så att den som ska förvara ditt fordon har försäkring för sådan verksamhet. De skriver att det är vanligt att tomma lador, växthus eller lagerlokaler används för vinterförvaring. Mot slutet av vintern händer det tyvärr att sådana byggnader skadas efter snötryck.

“Nästan varje år får vi rapporter om att tak på lador och andra byggnader rasar in efter snötryck. Det är inte ovanligt att många och dyra fordon skadas. Det kan röra sig om miljonbelopp som antingen fastighetsägaren eller fordonsägarna får stå för om man saknar rätt försäkring”, konstaterar Helen Bernerfalk, jurist och motorexpert på oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå.

När du väljer vinterförvaring bör du alltså kontrollera så att den som ska förvara ditt fordon är försäkrad för sådan verksamhet. En vanlig fastighetsförsäkring ersätter normalt inte skador på förvarad egendom.

Se över din egen fordonsförsäkring

En helförsäkring, som innehåller en vagnskadeförsäkring, ersätter skador som orsakats av plötsliga och oförutsedda händelser som kommer utifrån, som till exempel ett rasat hustak. 

En avställningsförsäkring är en försäkring som du kan ha om ditt fordon är avställt i Vägtrafikregistret. De flesta försäkringsbolag gör då om din halv- eller helförsäkringen till en avställningsförsäkring, med billigare premie.

En årsförsäkring är en vanlig försäkring för säsongsfordon som till exempel husbilar och mopeder där premien är anpassad för att fordonet kommer att vara avställt och ur trafik en del av året.

Tips inför vinterförvaringen från Konsumenternas försäkringsbyrå:

 • Kolla upp vilken försäkring som finns för ditt fordon och för förvaringslokalen.
   
 • Ställ av fordonet i Vägtrafikregistret.
   
 • Ta foton för att vara säker på att få rätt ersättning vid en eventuell skada på fordonet.
   
 • Töm ledningar och tankar på vatten. Frysskador ersätts inte av försäkringen.
   
 • Öppna kylskåpsdörren i husbilen eller husvagnen för att undvika dålig lukt.


Passa på att se över alla dina fordonsförsäkringar så att du har rätt skydd till rätt pris:

Eller ring oss på 08-5000 2000 så hjälper vi dig.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkring och hitta bästa försäkringen för din bil.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Finns det något i höstbudgeten till förmån för oss pensionärer?

1 minuts läsning

Höjt bostadstillägg Det höjda bostadstillägget ska börja gälla den första 1 januari nästa år. Dels föreslås att konsumtionsstödet i bostadstillägget ska höjas med 200 kronor för ogifta och 100 kronor för gifta. D...

Föregående artikel