Se över försäkringen inför vinterförvaringen

Se över försäkringen inför vinterförvaringen

Snart är det dags att tänka på hur du ska förvara t ex. din husbil, husvagn och motorcykel över vintern. Se till att du är försäkrad. Det kan bli dyrt om ditt fordon blir skadat där den förvaras.

Har lokalen en försäkring?

Konsumenternas försäkringsbyrå påminner oss om att kontrollera så att den som ska förvara ditt fordon har försäkring för sådan verksamhet. De skriver att det är vanligt att tomma lador, växthus eller lagerlokaler används för vinterförvaring. Mot slutet av vintern händer det tyvärr att sådana byggnader skadas efter snötryck.

“Nästan varje år får vi rapporter om att tak på lador och andra byggnader rasar in efter snötryck. Det är inte ovanligt att många och dyra fordon skadas. Det kan röra sig om miljonbelopp som antingen fastighetsägaren eller fordonsägarna får stå för om man saknar rätt försäkring”, konstaterar Helen Bernerfalk, jurist och motorexpert på oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå.

När du väljer vinterförvaring bör du alltså kontrollera så att den som ska förvara ditt fordon är försäkrad för sådan verksamhet. En vanlig fastighetsförsäkring ersätter normalt inte skador på förvarad egendom.

Se över din egen fordonsförsäkring

En helförsäkring, som innehåller en vagnskadeförsäkring, ersätter skador som orsakats av plötsliga och oförutsedda händelser som kommer utifrån, som till exempel ett rasat hustak. 

En avställningsförsäkring är en försäkring som du kan ha om ditt fordon är avställt i Vägtrafikregistret. De flesta försäkringsbolag gör då om din halv- eller helförsäkringen till en avställningsförsäkring, med billigare premie.

En årsförsäkring är en vanlig försäkring för säsongsfordon som till exempel husbilar och mopeder där premien är anpassad för att fordonet kommer att vara avställt och ur trafik en del av året.

Tips inför vinterförvaringen från Konsumenternas försäkringsbyrå:

 • Kolla upp vilken försäkring som finns för ditt fordon och för förvaringslokalen.
   
 • Ställ av fordonet i Vägtrafikregistret.
   
 • Ta foton för att vara säker på att få rätt ersättning vid en eventuell skada på fordonet.
   
 • Töm ledningar och tankar på vatten. Frysskador ersätts inte av försäkringen.
   
 • Öppna kylskåpsdörren i husbilen eller husvagnen för att undvika dålig lukt.


Passa på att se över alla dina fordonsförsäkringar så att du har rätt skydd till rätt pris:

Eller ring oss på 08-5000 2000 så hjälper vi dig.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Se upp för bedragare i sociala medier

2 minuters läsning

“Om det låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det” Det kända uttrycket passar bra in här. Och nu varnar Finansinspektionen för att det har blivit allt vanligare att bedragare kontaktar konsumenter via sociala medier för ...

Föregående artikel
Se upp för snabba cash – så undviker du skuldfällan
2 minuters läsning