SEB tappar förstaplatsen bland storbankerna om lägst snittränta

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
SEB tappar förstaplatsen bland storbankerna om lägst snittränta

Danske bank glider istället upp på första plats och redovisar en genomsnittsränta hos sina kunder under september på 1,40 procent. Bäst bland alla aktörer är MittBolån med en snittränta på 1,27 procent.


Sedan i maj i år är bankerna skyldiga att varje månad redovisa sina snitträntor. Snitträntorna visar vad den genomsnittliga bankkunden egentligen fick betala för sitt bolån hos banken. Snitträntan baseras på alla nya bolån och bolån med villkorsändringar under varje månad.

SEB höjde i september.

SEB höjde 3-månadersräntan rejält i september med den officiella förklaringen att banken ändrar sin beräkningsmodell för upplåningsräntan. Enligt banken så beror höjningen på att räntan nu ska baseras på längre upplåningstider än tidigare (från 4 år till 6 år). Och snitträntan för september visar på genomslaget. I augusti redovisade SEB en snittränta på 1,42 procent för rörliga lån och nu i september ligger snitträntan på 1,58 procent. I vår jämförelse hamnar de nu på åttonde plats.

Högst rörlig snittränta redovisar Länsförsäkringar Bank för september månad med 1,77 procent.

För bunden ränta på fem år redovisar Länsförsäkringar lägst snittränta med 1,94 procent. Handelsbanken, Danske Bank, SBAB och SEB redovisar alla en lägre snittränta för lån bundna på ett år än rörliga lån (3-månaders).

Lägst snittränta under september redovisade MittBolån (1,27 %) följt av Danske Bank (1,40 %) och SBAB (1,46 %).

Betala inte listräntan!

Har du ett rörligt bolån på två miljoner kronor och betalar Danske Banks listränta (1,99 %) kostar ditt lån, efter ränteavdrag, 27 860 kronor om året. Med Danske Banks snittränta (1,40 %) kostar ditt lån istället 19 600 kronor per år. Du kan alltså spara över 8 000 kronor per år genom att pressa din ränta ner till snitträntan.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Dödsstöten för ränteavdraget?

1 minuts läsning

IMF ger den svenska bostadsmarknaden hård kritik I tisdags kom Internationella valutafonden (IMF) med en rapport över den svenska ekonomin. De ger den svenska bostadsmarknaden hård kritik och riktar in sig på ränteavdragen, samtidigt som svenska politiker hå...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)