September: Elpriset betydligt högre i elområde 1 och 2

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
September: Elpriset betydligt högre i elområde 1 och 2

När vi summerar septembers elpris ser vi att snittpriset under månaden hamnade betydligt högre än i augusti för elområde 1 och 2. I elområde 3 låg snittpriset nästan på samma nivå och i elområde 4 hamnade snittpriset på en betydligt lägre nivå i september än i augusti.

Vi kan se att priserna har mer eller mindre fördubblats när vi jämför september i år mot september 2021.

Spotpris snitt (öre/kWh)

  SE1 SE2 SE3 SE4
Augusti 2022 18,3 51,9 223 305
September 2022 100,7 101,1 228,6 241,7
         
September 2021 56,5 56,5 91,8 122,7


Elområden i Sverige

 

Hur mycket du i slutänden får betala beror även på vilket elavtal du har

Vi brukar räkna på att du till ditt elbolag får ett påslag på spotpriset på cirka 40 procent (moms och påslag). Sen lägger elnätsbolaget på en knapp krona i genomsnitt per använd kWh (elskatt och rörlig elnätsavgift). Om du bor i elområde 4, har använt 1 000 kWh under september, och har ett elbolag och elnätsbolag med ovan påslag så får du betala cirka 4 280 kronor i rörlig avgift (1 000 kWh * (2,417 kr * 1,4 påslag + 0,9 kr). Tillkommer gör den fasta avgiften som du betalar till ditt elnätsbolag.

I förra veckans nyhetsbrev frågade vi er vilken avtalsform ni har. Och ni svarade:

  • Rörligt avtal: 61 %
  • Bundet 1 år: 8 %
  • Bundet 2 år: 3 %
  • Bundet 3 år: 17 %
  • Timpris: 8 %


Just nu är det få bolag som erbjuder fasta avtal. Svårigheten att prissätta dessa sägs vara anledningen. Men missa inte att jämföra bland de rörliga avtalen (det finns stora skillnader) och se till att du inte betalar onödigt mycket nu när elpriserna är så höga.

Lästips:
Värsta energitjuvarna i hemmet

8 tips till dig som vill installera solceller

Timpris på el - Så fungerar ett timprisavtal

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad är ett grönt bolån och hur får man det?

4 minuters läsning

Vad är en energideklaration? Sedan 2009 måste bostadshus och villor ha en energideklaration. Dessa utfärdas av certifierade energiexperter och diplomet sitter ofta i trapphuset i flerbostadshus. Deklarationen redovisar bland annat energiklassen på en sjugradig skala fr&ar...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)