Sexiga män gör att andra män tar större risker med pengar!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Sexiga män gör att andra män tar större risker med pengar!

När män ser andra män som de uppfattar som mer attraktiva än sig själva så försöker de öka sin förmögenhet genom att ta höga risker.


Jag har skrivit tidigare om att andelen kvinnor i befolkningen påverkar våra ekonomiska beslut. När könsfördelningen i ett samhälle blir snedfördelad (fler män än kvinnor) ökar konkurrensen bland männen för att hitta en partner och mäns villighet att spendera kortsiktigt för att attrahera kvinnor.

Nu visar studier att ökad konkurrens bland männen gör att män även tar större ekonomiska risker

Eugene Chan, från University of Technology Sydney i Australien, menar att när män ser andra män som de uppfattar som mer attraktiva än sig själva så försöker de öka sin förmögenhet. De tar stora risker med hög möjlig avkastning.

Chan har genomfört ett flertal experiment bland annat ett där ett antal män och kvinnor visades manliga modeller i Abercrombie & Fitch-annonser, medan andra visades kvinnliga Victorias Secret-modeller. En tredje grupp visades fotografier av genomsnittliga snygga människor. Deltagarna erbjöds sedan valet att få 100 dollar direkt eller att anta ett vad där chansen att inte få någonting alls var 90 % och chansen att få 1000 dollar var 10 %.

Resultatet: De män som såg manliga modeller var mer benägna att välja den riskabla insatsen än de män som visades kvinnliga modeller eller visades de genomsnittliga snygga människorna. Ingen skillnad registrerades i beteendet hos kvinnorna i undersökningen.

"Detta finansiella risktagande beror på att män vill framstå som mer önskvärda inför kvinnor när konkurrensen är stor. Och ett sätt att göra det är att skaffa sig mer pengar. Att ta finansiella risker är ett snabbt sätt att få mer pengar, även om det är osäkert", säger Chan.

Bill von Hippel, vid University of Queensland i Australien, säger att resultaten belyser en aspekt av manligt ”fortplantningsbeteende” som människor tenderar att glömma. Innan hanar kan locka honor måste de konkurrera med andra för att få tillgång till honorna, säger han.

Ps. Kvinnor är inte ”bättre”. De väljer fortfarande ofta den som de tror kan släpa hem det största köttstycket. Men det får bli en annan artikel.

Relaterad artikel: Kan färre kvinnor leda män till att spara mindre?


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så påverkas du av vårbudgeten

2 minuters läsning

Ny chans tack vare Decemberöverenskommelsen Senast regeringen presenterade budgeten gick det mindre bra då den blev nedröstad i riksdagen. Denna gång lär det gå bättre efter överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna – December&ou...

Föregående artikel