Singel i bostadsrätt = 2 - 3 månadslöner i buffert

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Singel i bostadsrätt = 2 - 3 månadslöner i buffert

Hur stort buffertsparande man bör ha är något som jag får många frågor om. Att ha en liten buffert för oförutsägbara händelser är viktigt och många har hört att man måste ha tre månadslöner på banken, men undrar då om det är netto eller brutto?


Och svaret på frågan: Det beror på.
Typiskt jobbigt svar – kan någon inte bara säga vad som gäller? 

Jodå, det gjorde faktiskt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i en artikel i SvD i förra veckan. Hon svarar precis som jag ovan: Det beror på. Det beror tex på hur du bor och vilka kostnader du har. Här följer hennes tips och förslag om buffertsparande uppdelat på tre olika sorters hushåll:

Singel i bostadsrätt

 • Endast en inkomst – lägre ekonomisk trygghet
   
 • Du står själv för kostnader för byte av vitvaror och reparationer
   
 • Om du har bil ska bufferten täcka självrisk och reparationer

>> Buffertförslag: 2 - 3 nettomånadslöner

Två i hushållet

 • Ekonomiska tryggheten större i och med två inkomster

>> Buffertförslag: 3 - 4 nettomånadslöner för hushållet

Familjen

 • Större hushåll och större utgifter
   
 • Om bil(ar) ska bufferten täcka självrisk och reparationer

>> Buffertförslag: 4 - 5 nettomånadslöner för hushållet

Ingelas förslag är just förslag och beror på vilka kostnader du/ni har, hur stort du bor och hur många ni är i familjen.

Ingela rekommenderar också att man ser över sitt försäkringsskydd tex hemförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring. Jag lägger gärna till att det för vissa kan vara bra att överväga in inkomstförsäkring som kan täcka för kostnader vid en eventuell arbetslöshet.

Hur ska man spara buffertsparandet?
I och med att detta sparande är till för att kunna användas när som helst skulle jag rekommendera att man sparar på ett sparkonto med ränta. Hos storbanken får du ingen ränta på sparkontot men det finns idag 5 nischbanker som erbjuder över 0,8 procent i ränta, med fria uttag och insättningsgaranti.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är du kund hos Eon? Då ökar dina elavgifter snart med 10 %

1 minuts läsning

I snitt har elkunderna fått se avgifterna för elnätet öka med 25 procent på fem år När du faktureras för din elförbrukning får du betala dels till elnätsbolaget (för transporten av elen) och till elhandelsbolaget (för sjä...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)