Sista veckan att deklarera. 3 maj är deadline!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
Sista veckan att deklarera. 3 maj är deadline!

På måndag den 3 maj är det sista dagen för att skicka in din deklaration. Hög tid att börja alltså. Många undrar över om det går att dra av något för hemarbete under pandemin men svaret är tyvärr nej. Här följer några sista tips.

Deklarera aktivt

Du ska deklarera varje år i hela ditt liv, så varför inte ge årets deklaration lite tid och lära dig lite om deklarationen en gång för alla. Motstå frestelsen att godkänna din deklaration utan att gå igenom den ordentligt. Se den som en sammanfattning av ditt ekonomiska år och lägg lite tid på att förstå den och kontrollera att den stämmer.

Även om det mesta redan är ifyllt i deklarationen kan det finnas saker du kan göra för att minska din skatt, t. ex:

Ränteavdrag

Du får en skattereduktion på 30 procent av räntan du har betalat på lån under året upp till 100 000 kronor. Över 100 000 kronor är avdraget 21 procent. Ränteavdraget är förtryckt i deklarationen men du behöver se över att det stämmer.

Du måste ha betalat skatt under året för att få göra ränteavdrag. Är ni två som står på lånet och en av er inte har betalat tillräckligt med skatt under året, kan en föra över skattereduktionen till den andre. Detta gäller även om ni har räntekostnader över 100 000 kronor då det kan vara bra att dela upp det så att ni får dra av 30 procent på hela räntekostnaden.

Rut och rotavdrag
Du kan ha rätt att göra rotavdrag för arbetskostnaden när du anlitat någon för husarbeten (tex reparation, underhåll och ombyggnad/tillbyggnad). Du får göra avdrag med 30 procent upp till max 50 000 kronor.
Du kan också ha rätt till rutavdrag för hushållsnära tjänster såsom städning, flytttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning. Du får göra avdrag med 50 procent upp till max 50 000 kronor. Rutavdraget har ökats till 75 000 kronor från 1 januari 2021 och fler tjänster har lagts till.

Totalt maxavdrag för rot och rut är 50 000 kronor per person (2020). Även här kan ni fördela avdraget mellan er om ni båda äger bostaden.

Bostadsförsäljning
När du säljer en bostad med vinst ska du betala 22 procent av vinsten i vinstskatt. Om du vill kan du, i vissa fall, skjuta på vinstskatten dvs. göra uppskov. Och nu utan att behöva betala ränta på uppskovet. Du har fortfarande kvar skatteskulden men den kostar dig inget i form av ränta. Du kan se det som ett ränte- och amorteringsfritt lån. Om du har sålt din bostad under 2020 så är det nu i deklarationen 2021 (dvs i år) som du deklarerar vinstskatten eller ansöker om uppskov. Läs mer här >>

Pensionssparande
Om du inte får tjänstepension i din anställning kan du spara till din pension själv i en pensionsförsäkring och göra avdrag för detta. Detsamma gäller för dig som egenföretagare. 

Resor till och från arbetet
Du får göra avdrag för utgifter över 11 000 kronor för resor till och från arbetet under vissa förutsättningar. Reser du med bil eller motorcykel har du rätt att göra avdrag om avståndet är mer än fem kilometer och om du gör en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt. Reser du med kollektivtrafiken ska avståndet mellan din bostad och din arbetsplats vara mer än två kilometer för att du ska få göra avdrag (på summor över 11 000 kronor per år). Läs mer här >>

Kapitalförluster
Säljer du aktier eller andra marknadsnoterade värdepapper (tex en fond) med vinst i en aktiedepå (inte ISK eller Kapitalförsäkring) ska du betala 30 procent skatt på vinsten. Förlustaffärer du har gjort i samband med försäljning av aktier och andra marknadsnoterade värdepapper får du kvitta rakt av mot vinster.

Har du inga vinster att göra avdrag på får du använda dig av andra inkomster i inkomstlaget kapital. Du får göra avdrag för dina förluster med upp till 70 procent av förlust-värdet under inkomstslaget kapital. Det kan tex vara ränteinkomster, aktieutdelningar eller reavinst från en bostadsförsäljning.

I tredje hand kan du medges skattereduktion på inkomst av tjänst. Du får göra avdrag för 70 procent av din aktieförlust mot skatten på din inkomst. Skattereduktionen är 30 procent upp till 100 000 kronor och 21 procent på belopp över 100 000 kronor.

Om du inte lämnar in deklarationen i tid?

Om du deklarerar en dag försent så kan du få betala 1 250 kronor i förseningsavgift. Om du inte har lämnat in deklarationen inom tre månader från ordinarie deklarationsdatum får du betala ytterligare 1 250 kronor. Dröjer du fem månader eller längre med att lämna in din deklaration får du betala ännu en förseningsavgift på 1 250 kronor. Totalt kan du alltså få betala 3 750 kronor i förseningsavgifter.
 
Om du inte lämnar in någon deklaration alls kan du bli skönsbeskattad. Det betyder att Skatteverket uppskattar hur stor din inkomst varit under året. Om du blir skönsbeskattad kan du även få betala skattetillägg.
 
Kvarskatt? 
Den som hyrde ut eller sålde sin bostad under 2020 och räknar med stor kvarskatt i år kan göra en extra inbetalning till Skatteverket för att slippa ränta. Det gäller även den som sålde aktier eller kryptovalutor med vinst.

  • På kvarskatt över 30 000 kronor har du betalat kostnadsränta på 1,25 procent sedan 12 februari i år.
     
  • På kvarskatt under 30 000 kronor får du betala kostnadsränta på 1,25 procent från 3 maj i år.
     
  • Från och med förfallodagen för din kvarskatt (ofta november) betalar du 16,25 procent i ränta.
     
  • Du som har kvarskatt på mindre än 100 kronor behöver inte betala den nu utan den kan ligga kvar som underskott till nästa år.


Läs även:

Så deklarerar du uppskov på en bostadsförsäljning

Detta granskar Skatteverket extra noga 2021

Så här enkelt gör du rätt reseavdrag i deklarationen

Deklarationen öppnar idag!

Från och med idag kan du (kanske) se din deklaration

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Checklista för en lyckad sjösättning

2 minuters läsning

“Båtägare är ett entusiastiskt släkte och de flesta ser inga problem alls med båtägandet. Men det sker faktiskt en hel del skador just i samband med sjösättningen. Ofta beror det på att man glömmer en liten men viktig detalj som kan st&au...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)