Compricer - Jämförelsetjänsten för privatekonomi

Ring oss på: 08 - 5000 2000

Öppettider: 9-18 (vardagar)

Vår kundsupport är öppen just nu!

Ska jag ta betalt av mina barn?

2017-08-22

PRIVATEKONOMIFler och fler unga fortsätter att bo kvar hemma med sina föräldrar när de har blivit myndiga även efter att de har avslutat sina gymnasiestudier. Oavsett orsaken till att barnen bor kvar hemma så finns det flera anledningar till att prata om vad de ska betala för sig.


Här kanske både föräldrar och unga börjar skruva på sig. Ska man verkligen ta betalt av sina barn? Mitt svar är entydigt ja och här kommer några av anledningarna:
 

 1. Lagen är tydlig: Du som förälder är skyldig att försörja dina barn tills de fyller 18 år eller tills de fyller 21 år om de fortfarande går kvar i gymnasiet. Därefter har du som förälder inte något försörjningsansvar. Dina barn räknas som vuxna med ansvar för att försörja sig själva och stå för sina egna utgifter. Detta oavsett om de har egna inkomster eller inte.
   
 2. Förbered inför framtiden: Den viktigaste kunskapen en ung person behöver för att kunna stå på egna ben en dag är att kunna hushålla med sina pengar. Ingen vuxen bor gratis. Ingen vuxen slipper betala räkningar eller kan fritt spendera hela sin inkomst på enbart nöjen. Därför är det rimligt att man betalar för sitt hushåll och sin mat, även om man bor kvar hemma. Genom att ta betalat av ditt barn, får hen lära sig att ta ansvar för och planera sin ekonomi. Som ung vuxen är det nu de får en verklig uppfattning om vad saker kostar, hur man ska prioritera och kan börja vänja sig vid vad det egna boendet kommer att innebära för utgifter.
   
 3. Det är bra för självkänslan: Att bli myndig innebär en rad förmåner men även skyldigheter. En vuxen ska fatta sina egna beslut och stå för dess konsekvenser. Att göra rätt för sig stärker identiteten som vuxen och ger bättre självkänsla.
   
 4. Mindre bidrag: Så fort gymnasiegången är avklarad så försvinner vissa bidrag eftersom man som vuxen förväntas att ta hand om sin egen försörjning.  Förutom att studiebidraget inte längre betalas ut så kan även möjligheten till bostadsbidrag försvinna. Har du som förälder fått underhållsbidrag eller underhållsstöd upphör även dessa bidrag. Det kan bli tusenlappar mindre i familjekassan.
   
 5. Vuxna barn kostar mer: När den unge inte längre äter lunch i skolan blir matkostnaderna högre. Dessutom kan nya kostnader dyka upp som t.ex. busskort, en förmån som vissa barn och unga får av kommunen för att kunna ta sig till skolan.
   
 6. För att du måste: Om du som förälder inte har egna inkomster, mycket låga inkomster, lever med utmätning eller skuldsanering har du egentligen inget val. Du måste begära att dina vuxna barn betalar för sig när de har gått ut gymnasiet för att din egen ekonomi inte ska raseras. Har de ingen egen inkomst innebär det i praktiken att de måste vända sig till kommunen och ansöka om försörjningsstöd. Det kan ha det goda med sig att kommunen kan erbjuda ungdomarna att delta i arbetsmarknadsprogram som i bästa fall ökar chanserna att få ett jobb.

 

Hur mycket är det rimligt att unga ska betala hemma?
Att be barnen betala för sig är ett laddat ämne. Att från en dag till en annan ansvara för sin egen försörjning även om allt annat är lika kan komma som en chock för den unge. För dig som förälder kan det kännas obekvämt att ens ta upp ämnet och kanske känns det till och med girigt att be ditt barn att betala för sig.  Då är det bra att utgå ifrån ett underlag som känns neutralt. Konsumentverket räkna varje år fram vad det kostar att bo och leva för hushåll av olika storlek i broschyren Koll på pengarna. Ha dessa beräkningar som utgångspunkt när ni räknar fram vad era hushållskostnader är. Bor man hemma är 4240 kronor en rimlig summa att betala. Detta kan behöva justeras beroende på hur många som bor i hushållet och hur hög hyran är men är ändå en utgångspunkt för diskussionen. Bor du i egen lägenhet så hamnar hushållskostnaderna på 8620 kr. Att bo hemma är alltså hälften så dyrt som att bo i egen lägenhet.

Finns det anledningar till att inte ta betalt?
Att spara till sin första boendeinsats är naturligtvis bra och förnuftigt.  Det är svårt att få tag på billiga hyreslägenheter på många orter och givetvis går det snabbare att få ihop sparkapitalet om barnen bor billigt eller gratis. Även om familjens ekonomi klarar av att betala för det vuxna barnet och du själv inte känner att du ”behöver” ditt barns pengar finns det god anledning att ta betalt ändå. Behöver du inte pengarna kan du ju spara dem för barnens räkning för att senare bestämma dig om du kan hjälpa till ekonomiskt.


Skriven av Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Ni hittar fler texter om privatekonomi av Sharon på hennes blogg här >>


Relaterade artiklar

9 Januari PRIVATEKONOMI 5 konkreta och enkla tips för att klara årets fattigaste månad
2 Januari PRIVATEKONOMI Så blir din kommunalskatt 2018
2 Januari PRIVATEKONOMI Så blir vår ekonomi 2018
2 Januari PRIVATEKONOMI Bra år för topp 10 i Norden
12 December PRIVATEKONOMI Håller julen på att spåra ur?

Prenumerera på nyheter

Vårt nyhetsbrev kommer ut varje vecka och är fyllt med privatekonomiska tips och nyheter.

Anmäl din epost-adress här:

Följ oss i sociala medier

Elisabeth HedmarkClaes HembergMaria LandebornJoakim OttanderJohanna KullMagnus HjelmérMaja Englund

Expertpanelen

2018-01-20 Fråga: Är mina pengar på mitt ISK skyddade?
2018-01-17 Fråga: TV-licensen Vad gäller för parhushåll pensionärer?

Ställ en fråga


Jämförs just nu!

Bilförsäkring

Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför bilförsäkring här

Facebook


Senaste nyheten

Bonusbarn och husdjur – vilka ingår i försäkringen?

2018-01-16

FÖRSÄKRINGDet är viktigt med en hemförsäkring. Det handlar inte bara om att försäkra dina saker; rättskydd, överfallsskydd och reseskydd ingår också. Men vad gäller för bonusfamiljen, med barn och kanske djur, som bor växelvis hos sina föräldrar?

Få tips och råd och aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.
Fyll i din e-postadress nedan:

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal. Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar. I gengäld stödjer vi [link=/minstoradag/|MinStoraDag]!

 
OM COMPRICER | KONTAKT | PRESS | JOBB | PERSONUPPGIFTSPOLICY | VILLKOR | COOKIES | FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLING

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter
att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån.
Tjänsten är helt kostnadsfri för dig som konsument och vi hjälper även till via telefon.
Spara pengar med Compricer!
Compricer © 2018

Samlade tjänster för en bättre privatekonomi - vi jämför och förmedlar bästa priset för dig

CompricerLendoMittBolånKundkraft