Ska man ha låg risk i sitt pensions-sparande?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
2 minuters läsning
Ska man ha låg risk i sitt pensions-sparande?

Enligt en undersökning av Silentium tycker endast 18 procent att låg risk är viktigast. Väljer vi då fondförsäkring framför traditionell försäkring för vår pension? Och vet du vad du har?


Nästan varannan tror att fondförsäkring har störst möjlighet att ge god avkastning

Silentiums undersökning visar att vi inte väljer efter vår övertygelse. Trots att fler idag (i jämförelse med för två år sedan) tror att en fondförsäkring kommer att ge bäst avkastning så väljer inte fler denna sparform idag i jämförelse med 2012. ”Detta tyder på att många inte tar tag i pensionsfrågan och gör aktiva val som ligger i linje med den egna övertygelsen om vad som är bäst. Många som gör aktiva val när det gäller elbolag eller telebolag sitter stilla i båten när det gäller pensionen trots att det handlar om betydligt större belopp”, säger Johan Talenti, vd på Silentium.

På frågan: ”Vad är viktigast för dig när du väljer bolag som ska förvalta din tjänstepension, premiepension eller privata pension?” svarade de tillfrågade följande:

46 % Hög avkastning
39 % Låga avgifter
18 % Hög etik hos fondbolaget
18 % Låg risk
16 % Bra service
15 % Vet ej

På frågan: ”Hur har du själv valt att placera din tjänstepension, premiepension och privata pension?” svarade de tillfrågade följande:

32 % I en traditionell försäkring och i en fondförsäkring
21 % I en fondförsäkring
19 % I en traditionell försäkring
9 % Jag har ingen pension
20 % Vet ej

Ett bra val att välja både och?

Hur man väljer att spara till sin pension är individuellt och beror på hur hög risk man vill ta. Generellt kan man säga att det är viktigt att se över sin sparform när man närmar sig pensionsåldern. Att då flytta sin pension (eller en del av den) från en fondförsäkring till en traditionell försäkring kan vara bra för att säkra sitt pensionskapital. Sparar man i en fondförsäkring kan man också vikta om bland sina fonder och välja mer räntefonder för att sänka risken.

Vad är en Traditionell försäkring?

Väljer du en traditionell försäkring får du minst ett garanterat belopp för en inbetald pensionsavgift. Dessutom får du återbäring. Återbäringen är dock inte garanterad om det t.ex. blir sämre utveckling än väntat. Försäkringsbolaget placerar dina pensionspengar ofta i en blandning av räntebärande värdepapper, aktier och fastigheter.

Vad är en Fondförsäkring?

I en fondförsäkring garanteras du inte någon avkastning. Du väljer själv vilka fonder du ska spara i. Fondförsäkring innebär högre risk men ger också möjlighet till högre avkastning.

Undersökningen från Silentium hittar du här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

VIKTIGT: Ange rätt körsträcka för rätt bilförsäkring och premie

2 minuters läsning

Om du angett för kort körsträcka: Minskad ersättning vid olycka I och med att du löper större risk för att vara med om en olycka om du kör mer, så sätts din försäkringspremie bland annat efter din beräknade körsträck...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)