Ska vi inte få välja fonder själva nu i premiepensionssystemet?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Ska vi inte få välja fonder själva nu i premiepensionssystemet?

Bort med små fonder, fonder skapade endast för premiepensionen, fonder som funnits kort tid, fonder registrerade utomlands och införa förbud mot telefonförsäljning. Och bort med Såfa. Det är förslag för hur premiepensionen ska förbättras och göras säkrare.


AP7 Såfa = 163 procent i avkastning senaste 7 åren
Privata fonder = 77 procent i avkastning de senaste 7 åren (i genomsnitt)


Ni som har läst våra artiklar om premiepensionen borde vid det här laget känna till att förhandsvalet i premiepensionssystemet, AP7 Såfa, har historiskt visat sig att vara ett bra val. I och med att fonden har en hävstång så avkastar den bättre än börsen vid uppgångar och sämre vid nedgångar. I och med att börsen historiskt har gått upp mer än vad den har gått ner så har detta varit ett bra sätt att få sina pensionspengar att växa. Det är i denna fond som dina pensionspengar hamnar om du inte har gjort något eget val.

Nu anser alltså en av utredarna i regeringens utredning att fonden har för hög risk och att spararnas pensionspengar bör placeras i en traditionell livförsäkring som innehåller mer räntor. Lägre risk och mindre möjlighet till god avkastning. Utredaren skriver att enligt modern forskning ”är människor inte intresserade av finansiella val och därför låter bli att välja, låter sig ledas eller riskerar att göra ganska extrema val”.

Svenska Dagbladets Frida Bratt tycker att detta är en dålig idé och jag håller med. Argumentationen innebär att Premiepensionen (2,5 procent av din inkomst upp till en viss nivå) är en liten del av den allmänna pensionen och att inkomstpensionen (16 procent av din inkomst upp till en viss nivå) är den stora delen. I och med att denna stora del är ett sparande med låg risk och med begränsade avkastningsmöjligheter behövs det en liten del där man har möjlighet att få bättre avkastning.

Bra med ett säkrare system. Regeringens utredningen går ut på att stärka konsumentskyddet i premiepensionssystemet. Idag finns det 865 fonder att välja på och dagens system anses för oöverskådligt där oseriösa rådgivare och pensionsskojare har utnyttjat situationen. Turerna kring Allra och Falcon Funds har väl ingen missat? Att utreda hur systemet kan bli enklare och säkrare är mycket välkommet. Jag är dock, liksom Frida, betydligt mer skeptiskt till att ta bort förvalsalternativet AP7 Såfa. Och till att göra premiepensionen till ett tvångssparande utan möjlighet att påverka.

Vad tycker ni?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Studiebidraget höjs för första gången på 11 år

1 minuts läsning

Regeringen har inför budgetpropositionen för 2018 kommit överens med Vänsterpartiet om att höja bidragsdelen för första gången på 11 år – med cirka 300 kronor. Efter höjningen blir totalbeloppet 2 611 kronor per vecka varav 791 kro...

Föregående artikel