Skall jag flytta mina pensionsförsäkringar från Handelsbanken?

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
3 minuters läsning
Skall jag flytta mina pensionsförsäkringar från Handelsbanken?

FRÅGA: Hej! Jag har 3 pensionsförsäkringar i Handelsbanken, placerat i fonder. Jag undrar om jag kan flytta fonderna till t.ex. Länsförsäkringar? Min tanke är att slippa byta fonder och hela tiden vara uppdaterad på upp och nedgångar. Handelsbanken som jag pratat med föreslog att när jag skall ta ut dom så skall jag lägga dom i räntefonder. Försäkringarna är tecknade före 2007. Tackar för er synpunkt!

SVAR: Det är lite svårt att hjälpa dig med den här frågan då svaret beror på din ålder och hur din ekonomi och ditt liv ser ut i övrigt. Därför skulle jag nog rekommendera att hjälp av någon oberoende rådgivare för att få ett mer detaljerat svar. 

I allmänhet tänker jag dock följande:

 • Handelsbanken har, precis som de flesta storbanker och pensionsbjässar, ofta höga försäkringsavgifter på pensionsförsäkringar, något som vi gått igenom mer utförligt tidigare. Det innebär att du inte bara betalar en avgift för de fonder du har utan också för själva kontot. En vanlig avgift är 0,65% av ditt kapital. Eftersom många har slopat dessa avgifter är det högintressant att gå till botten med avgifter och möjlighet att flytta. 
   
 • Om försäkringarna är tecknade före 2007 är det inte självklart att du har flytträtt. Det var först från juli 2007 som det blev lag på att tillåta flyttar av pensionsförsäkringar. Eftersom du vid något tillfälle har bytt från traditionell försäkring till fondförsäkring hos Handelsbanken, och det skedde efter 2007, så borde det innebära att du får flytta vidare, men säkrast är att fråga banken direkt.
   
 • Handelsbanken är mycket generösa med avgifterna för flyttar. De tar helt enkelt inte betalt alls, givet att du får och vill flytta. Den nya lagen som trädde i kraft 1 april innebär att vissa pensionsförsäkringar inte får kosta mer än 600 kr att flytta men det har alltså ingen betydelse för Handelsbankens kunder.
   
 • Om du vill flytta så finns det många alternativ att välja. Länsförsäkringar har för tillfället en särskild kampanj med upp till 3 procent flyttbonus som vi skrivit om tidigare. Om du kvalificerar för det erbjudandet är det högst troligt bättre än att vara kvar hos Handelsbanken då det förmodligen ger dig ett liknande sparande till lägre avgift. Det allra bästa är dock troligtvis att istället flytta pensionerna någon av nätbankerna Avanza eller Nordnet som inte tar ut kapitalavgifter alls. 
   
 • Du skriver att du vill “slippa byta fonder”. I en fondförsäkring som du nu har är det du som väljer vilka fonder du investerar i. Du måste inte byta och så länge du har långt till pension finns det inte heller någon anledning. Vårt råd är att välja den billigaste globala aktiefonden du kan hitta - gärna med hjälp av vår Fondguide - och sedan kan du tänka på annat i många år. Har du däremot bara några år kvar till pension eller redan är pensionär så är vårt, och branschens, standardråd att flytta över mer pengar från aktiefonder till räntefonder ju äldre du blir. Det du behöver göra i praktiken är dock inte svårare än att du vartannat år flyttar 5% av dina pengar från din billiga globala aktiefond till en räntefond.
   
 • Du skriver också att du vill “slippa att hela tiden vara uppdaterad på upp- och nedgångar”. Det tycker vi verkligen inte att du behöver. Tvärtom så avråder vi från det. Börsen kommer alltid fladdra upp och ned, men du kan inte veta hur i förväg och det är inte en anledning att flytta dina pengar. Flytta pengar ska du göra för att din sparhorisont ändras vilket för pensionssparande är när du blir äldre.
Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Spara till dina barn, men först…

5 minuters läsning

Intresse för privatekonomi i unga år har betydelse för vilken förmåga man har att hantera sin ekonomi senare i livet.  Barn och unga som fått lära sig om privatekonomi av föräldrar, skolan, vänner och bekanta sparar mer som vuxna och ri...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)