Skärpta regler för kortbetalningar

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Kreditkort /
1 minuts läsning
Skärpta regler för kortbetalningar

I september ändrades reglerna i EU:s betaltjänstdirekt för kortbetalningar. Skärpta regler med höjda säkerhetskrav infördes med syfte att göra kortbetalningar säkrare och minska risken för bedrägerier.

Vad innebär detta?

 • Att använda chippet och sedan skriva på ett kvitto godkänns inte längre.
   
 • Vissa banker kommer inte längre godkänna köp som görs med kortets magnetremsa. Tekniken anses inte tillräckligt säker.
   
 • Vid köp i butik kommer du oftare bli ombedd att slå in pin-koden när du blippar.
   
 • Vid internetköp kommer det inte att räcka med att ange kortnummer och din tresiffriga kod på baksidan av kortet. Nu kommer du att behöva använda mobilt bank-id eller säkerhetsdosa för att genomföra ett köp.
   
 • Om reglerna inte följs kan en betalning nekas.


Har du glömt din pin-kod bör du kontakta din bank för att få en ny kod eller ett nytt kort. Se också över att din bank har aktuella uppgifter om dig som telefonnummer, e-post och adress.

(Källa: Bankföreningen)

Passa på att se över dina betalkort och kreditkort här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bästa banken 2019 (och inför 2020)

1 minuts läsning

Det är nämligen så att Svenskt Kvalitetsindex precis släppt sin årliga kundnöjdhetsundersökning över de svenska bankerna 2019. Men innan vi berättar vilken bank som toppar listan kan vi avslöja lite intressanta fakta om den svenska bankmarknaden...

Föregående artikel