Skatteåterbäringen på väg!

Skatteåterbäringen på väg!

För oss som skaffade en digital brevlåda och deklarerade utan ändringar kan se fram emot skattepengar före påsk. För er andra är det midsommar som gäller för de som har pengar att få tillbaka.


38 procent kommer lägga skatteåterbäringen på ett sparkonto
Det visar en undersökning gjord av Forex. 15 procent kommer att använda pengarna till att resa. 6 procent säger att pengarna ska gå till fonder eller aktier. Undersökningen visar också att fler yngre än äldre planerar att spara skatteåterbäringen och kvinnor planerar att spara mer än männen.

Sparkonto hos storbanken: 0 % ränta. Sparkonto hos nischbank: 0,85 %
Pengar som du kan avvara några år är bäst investerade på börsen. Ett månadssparande i ett ISK med några globala indexfonder med låg avgift är ett bra sparande på lång sikt. Pengar du sparar till sommarsemestern eller för att ha råd med att reparera tvättmaskinen passar bäst att spara på ett sparkonto. Men gör som 35 procent av svenskarna – välj ett sparkonto med ränta. 65 procent av oss sparar nämligen fortfarande på sparkonto hos storbankerna med 0 procent i ränta.

Viktigt: Se till att du har insättningsgaranti!
Välj sparkonto med insättningsgaranti. Dessa konton har samma skydd som konton hos storbankerna. Händer det något med banken går staten in och ersätter dig för pengar du eventuellt förlorar. Väljer du ett konto utan insättningsgaranti får du en betydligt högre ränta. Var dock medveten om att även risken är betydligt högre i detta sparande.

Det tar några minuter att skaffa ett sparkonto med ränta
Jämför och välj ett konto med ränta. Koppla ihop kontot med ditt lönekonto hos banken där du får din lön så kan du lätt flytta pengar fram och tillbaka och låta de pengar du inte behöver just nu tjäna in ränta åt dig.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

80 % av svenska hundar är försäkrade. Vad täcker försäkringen?

2 minuters läsning

Vi betalar dubbelt så mycket i försäkringspremier idag än för tio år sedan Det beror bland annat på att vi försäkrar våra husdjur i större grad i dag och att det idag finns mer avancerad utrustning, fler behandlingar och möjlighet...

Föregående artikel