“Skenande elpriser drar upp boendekostnaderna”

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
“Skenande elpriser drar upp boendekostnaderna”

Så sammanfattar Nils Holgerssonrapporten sin kartläggning av avgifter och taxor i landets samtliga kommuner. De konstaterar att kostnadsökningen för el är bekymmersam. I en kommun har priset för elnätet stigit med 80 procent på 5 år.


I genomsnitt har elnätspriset stigit 27 procent de senaste fem åren samtidigt som konsumentprisindex har ökat med 6 procent.

De tre stora bolagen Vattenfall, Ellevio och E.ON har monopol på elnätet i 142 av 290 kommuner. Det senaste årets utveckling visar på en viss avmattning av prisökningarna då elnätspriserna ökade med 3,6 procent, jämfört med KPI på 1,9 procent.

Sedan 2014 har de tre stora bolagen höjt priset enligt följande:

  • Vattenfall: 41,3 procent
  • Eon: 38,1 procent
  • Ellevio: 17,2 procent

Klicka på bilden för större version (bild lånad från Nils Holgerssonrapporten)

Prisutvecklingen skiljer kraftigt mellan kommunerna där tex Vara i Västra Götaland inte har sett någon ökning de senaste 5 åren samtidigt som hushållen i Kramfors i Västernorrland betalar drygt 80 procent mer jämfört med 2014.

Efter Kramfors kommer Falköping, Sollentuna, Berg och Arjeplog på listan över kommunerna med störst prisutveckling de senaste 5 åren:

  • Kramfors, Västernorrland: 84,6 procent
  • Falköping, Västra Götaland: 60,1 procent
  • Sollentuna, Stockholm: 58,7 procent
  • Berg, Jämtlnad: 52,7 procent
  • Arjeplog, Norrbotten: 42,7 procent

(Källa: Nils Holgersson 2019)

Du kan tyvärr inte välja vilket elnät du vill ansluta dig till - du måste välja det nät som finns där du bor. Men du kan däremot välja från vilket bolag du köper själva elen ifrån. Det finns runt 100 elhandelsbolag att välja mellan och det kan skilja en hel del i pris. Jämför el där du bor här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

När ska du skatta på extrajobbet?

1 minuts läsning

Gå inte med på att provjobba gratis. Du ska alltid få lön annars ska du inte ta jobbet.  Kolla om företaget har kollektivavtal. Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan arbetstagaren (facket) och arbetsgivaren om avtal som styr arbetstider oc...

Föregående artikel