Skulle du klara dig på A-kassans 11 000 kronor i månaden?

Skulle du klara dig på A-kassans 11 000 kronor i månaden?

Det är en viktig fråga att fundera över. Blir du arbetslös är det nämligen det du måste klara dig på efter skatt. Om svaret är nej bör du överväga en inkomstförsäkring.


Arbetslöshet är det vi oroar oss mest för

Enligt en ny undersökning av Fastighetsbyrån så känner 42 procent av oss att arbetslöshet är det största hotet mot privatekonomin under 2015. Detta kan jämföras med år 2010 då 23 procent var oroliga för arbetslöshet. Och faktum är att en plötslig arbetslöshet kan slå hårt mot en familjs ekonomi.

A-kassan ger 80 procent av 18 700 kronor 11 000 kronor netto

Detta blir alltså din ersättning om du blir arbetslös oavsett om du tjänar mer än 18 700 kronor. ”De svenska hushållen har nära fördubblat sin skuld i förhållande till sin inkomst sedan mitten av 1990-talet. Att bli arbetslös och ha exempelvis ett bolån kan få stora negativa konsekvenser”, säger Johnny Swensson, kommunikationsansvarig på JobbGarant.

Våra löner och vår skuldsättning har ökat – men inte a-kassan

Trots ökade skulder och ökade löner har a-kassan inte ökat nämnvärt. I de rödgrönas höstbudget fanns en höjning av taket i a-kassan men i och med att det nu är Alliansens budget som gäller så får vi troligtvis vänta tills nästa år innan a-kassan höjs.

Se över ditt ekonomiska skydd i tid – inkomstförsäkring kräver framförhållning

För att du ska omfattas av en inkomstförsäkring krävs bland annat att du har haft försäkringen en tid innan du har rätt att utnyttja den. ”Denna tid, kvalifikationstiden, varierar hos fackförbunden och hos privata försäkringar på mellan 9-18 månader”, säger Johnny Swensson.

En del fackförbund har inkomstförsäkring

Är du med i facket kan det vara bra att kolla upp om du har en inkomstförsäkring via dem och hur mycket den täcker. Idag är det 20 fackförbund som inte erbjuder inkomstförsäkring och det är främst inom LO-sektorn. En privat inkomstförsäkring kräver dock enbart medlemskap i a-kassa och ger en längre ersättningstid och kan försäkra en högre månadslön än vad en facklig försäkring kan.

En inkomstförsäkring kan ge dig upp till 80 procent av din fulla lön

  • Tjänar du 25 000 kr/mån? Då får du 11 000 kr netto i a-kassa och cirka 14 500 kr netto med a-kassa och inkomstförsäkring.
  • Tjänar du 30 000 kr/mån? Då får du 11 000 kr netto i a-kassa och cirka 17 300 kr netto med a-kassa och inkomstförsäkring.
  • Tjänar du 40 000 kr/mån? Då får du 11 000 kr netto i a-kassa och cirka 22 900 kr netto med a-kassa och inkomstförsäkring.
  • Tjänar du 50 000 kr/mån? Då får du 11 000 kr netto i a-kassa och cirka 28 500 kr netto med a-kassa och inkomstförsäkring.
  • Tjänar du 60 000 kr/mån? Då får du 11 000 kr netto i a-kassa och cirka 34 100 kr netto med a-kassa och inkomstförsäkring.

  

”En inkomstförsäkring kommer aldrig att ge samma nettolön som den man haft innan då den följer a-kassan och ger max 80 procent av lönen. Men den ger en ekonomisk trygghet och stabilare tillvaro under tiden man söker ett nytt jobb”, avslutar Johnny Swensson.

Fundera över din situation och vad som skulle hända vid arbetslöshet. Räcker a-kassa eller är en inkomstförsäkring viktigt för dig?


Jämför inkomstförsäkring här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

58 % skillnad i pris på bilförsäkringen mellan dyraste och billigaste länet

1 minuts läsning

Genomsnittspremier* 2014 hela Sverige En helförsäkring kostade i genomsnitt 5 732 kronor under 2014, en halvförsäkring kostade 4 189 kronor och en trafikförsäkring kostade i genomsnitt 3 041 kronor. Genomsnittspremier* 2014 uppdelat på Sveriges l&...

Föregående artikel