Slut med avdragsgillt privat pensions-sparande

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Slut med avdragsgillt privat pensions-sparande

I förra veckan (20/2) kom beskedet från Finansdepartementet om att privat pensionssparande sänks nästa år för att totalt försvinna året efter.

 

  • 2015: 200 kronor i månaden får sparas avdragsgillt istället för 1000 kronor
     
  • 2016: Avdragsgillt pensionssparande slopas helt           


”Att det avdragsgilla pensionssparandet försvinner är verkligen ingen stor grej”

 

Det skriver Johan Florén, kommunikationschef på AP7 och många håller med honom. Anledningen är att endast en liten del av Sveriges befolkning kan spara några pengar på det avdragsgilla pensionssparandet. Drygt var tionde svensk tjänar över 40 000 kronor vilket man måste göra för att tjäna på att spara privatpension med avdragsrätt. Det blir en direkt förlustaffär för de 85-90 procent av svenskarna som inte betalar statlig skatt. Man låser även in pengarna tills 55 års ålder, ofta med diverse avgifter som äter upp avkastningen.

 

”Det handlar nämligen inte om ett ”avdragsgillt” sparande utan snarare om uppskjuten skatt”

 

Säger pensionsexperten Nils Bacos, som har skrivit boken ”Planera pensionsuttagen rätt”. Han menar att det är bättre att du betalar skatt på din lön och sätter in pengarna i ett vanligt sparande istället för att sätta in pengarna i en avdragsgill pensionsförsäkring

 

”Dagens avdrag har ingen betydelse för höginkomsttagare, kan vara fördelaktigt för medelinkomsttagare och är direkt ofördelaktigt för låginkomsttagare”

 

Säger Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande. Pia poängterar att det behöver talas klarspråk om att den allmänna pensionen måste kompletteras med privat pensionssparande. ”Vi behöver diskutera hur detta ska uppmuntras”, avslutar Pia.

 

Pension – jämför och lär dig mer

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Rut- och rot – Hur mycket får du får dra av? Extra granskning i år!

2 minuters läsning

I år behöver du tjäna minst 26 500 kronor i månaden för att få full skattereduktion på 50 000 kronor. Det är 800 kronor mer än förra året, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank och expert i Compricers expertpane...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)