Sluta betta och bli miljonär!

Sluta betta och bli miljonär!

Om vi istället för att spela på t.ex. Lotto, där chansen att få 7 rätt är 1 på 6,7 miljoner, sparade till vår pension skulle vi vara miljonärer när vi fyller 65 år.


Fotbolls-VM är i full gång och spelbolagen jublar. Svenska spel spår att omsättningen kommer att öka med 40 procent under årets VM i jämförelse med VM i Sydafrika 2010, trots att Sverige inte är med denna gång.

Enligt Lotteriinspektionen omsatte den svenska spelmarknaden 46,8 miljarder kronor förra året. Räknar vi in de oreglerade aktörerna uppgår bruttoomsättningen till 50,2 miljarder kronor. Till vår privata pension sparade vi 7,5 miljarder kronor 2012.

I genomsnitt spenderar de svenska hushållen cirka 2,64 procent av sin disponibla inkomst (brutto) på spel vilket motsvarar 6 083 kronor (brutto) per person och år för alla över 18 år.

Om vi skulle spara pengarna vi spelar för, till pensionen till exempel, skulle vi få följande resultat (från 18 år till 65 år dvs. 47 år):

Aktiefond med låg avgift
Avkastning per år: 7 %
Avgift per år: 0,3 %
Resultat: 1 944 878 kronor (före skatt)

Aktiefond med hög avgift
Avkastning per år: 7 %
Avgift per år: 2,0 %
Resultat: 1 137 862 kronor (före skatt)

Rörligt sparkonto hos storbanken
Avkastning/ränta per år: 0,05-0,3 %
Resultat: 289 432 – 307 516 kronor (före skatt)

Rörligt sparkonto med bra ränta
Avkastning/ränta per år: 2,3 %
Resultat: 517 331 kronor (före skatt)

Bundet sparkonto med bra ränta
Avkastning per år: 3,85 %
Resultat: 804 803 kronor (före skatt)

Lång räntefond
Avkastning/ränta per år: 4,68 %
Avgift per år: 0,65 %
Resultat: 841 193 kronor (före skatt)

Ovan gäller om man som tidigare kunde dra av upp till 12 000 kronor till privat pensionssparande och om detta även var möjligt om man sparade på sparkonto till sin pension. Siffrorna och skatten blir lägre om vi köper med skattade pengar.

Sannolikheten att vinna högsta vinsten på Triss är 1 på 2 miljoner. Chansen att få 7 rätt på Lotto är 1 på 6,7 miljoner. Sannolikheten att ha en massa pengar sparade till pensionen, om vi sparar spelpengarna, är 1 på 1.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Centerpartiet: Så vill de påverka din plånbok

3 minuters läsning

Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete? Centerpartiet verkar för en höjning av pensionerna för de...

Föregående artikel