Sluta betta och bli miljonär!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Sluta betta och bli miljonär!

Om vi istället för att spela på t.ex. Lotto, där chansen att få 7 rätt är 1 på 6,7 miljoner, sparade till vår pension skulle vi vara miljonärer när vi fyller 65 år.


Fotbolls-VM är i full gång och spelbolagen jublar. Svenska spel spår att omsättningen kommer att öka med 40 procent under årets VM i jämförelse med VM i Sydafrika 2010, trots att Sverige inte är med denna gång.

Enligt Lotteriinspektionen omsatte den svenska spelmarknaden 46,8 miljarder kronor förra året. Räknar vi in de oreglerade aktörerna uppgår bruttoomsättningen till 50,2 miljarder kronor. Till vår privata pension sparade vi 7,5 miljarder kronor 2012.

I genomsnitt spenderar de svenska hushållen cirka 2,64 procent av sin disponibla inkomst (brutto) på spel vilket motsvarar 6 083 kronor (brutto) per person och år för alla över 18 år.

Om vi skulle spara pengarna vi spelar för, till pensionen till exempel, skulle vi få följande resultat (från 18 år till 65 år dvs. 47 år):

Aktiefond med låg avgift
Avkastning per år: 7 %
Avgift per år: 0,3 %
Resultat: 1 944 878 kronor (före skatt)

Aktiefond med hög avgift
Avkastning per år: 7 %
Avgift per år: 2,0 %
Resultat: 1 137 862 kronor (före skatt)

Rörligt sparkonto hos storbanken
Avkastning/ränta per år: 0,05-0,3 %
Resultat: 289 432 – 307 516 kronor (före skatt)

Rörligt sparkonto med bra ränta
Avkastning/ränta per år: 2,3 %
Resultat: 517 331 kronor (före skatt)

Bundet sparkonto med bra ränta
Avkastning per år: 3,85 %
Resultat: 804 803 kronor (före skatt)

Lång räntefond
Avkastning/ränta per år: 4,68 %
Avgift per år: 0,65 %
Resultat: 841 193 kronor (före skatt)

Ovan gäller om man som tidigare kunde dra av upp till 12 000 kronor till privat pensionssparande och om detta även var möjligt om man sparade på sparkonto till sin pension. Siffrorna och skatten blir lägre om vi köper med skattade pengar.

Sannolikheten att vinna högsta vinsten på Triss är 1 på 2 miljoner. Chansen att få 7 rätt på Lotto är 1 på 6,7 miljoner. Sannolikheten att ha en massa pengar sparade till pensionen, om vi sparar spelpengarna, är 1 på 1.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Billigare ta ut resevalutan på plats än på flygplatsen

2 minuters läsning

Valutaväxling på Arlanda På Arlanda hittar man E-change, Forex Bank och SEB Exchange. Valutakurserna på dessa växlingskontor skiljer sig mycket lite och ingen administrativ avgift tas ut förutom hos SEB Exchange som tar 40 kronor per växlingstillfäl...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)