Sluta pensionsspara!

Pension /
1 minuts läsning
Sluta pensionsspara!

Svenskarnas stora sparform sedan 25 år stängs nu för nya pengar. Hela 2,7 miljoner svenskar måste nu hitta en ny sparform, eftersom privata pensionsförsäkringar och IPS inte längre är en god idé. Mitt svar är ISK-konto med breda lågprisfonder.


Senaste åren har sparare gjort skatteavdrag på 12 000 kronor per år för att spara till pension. Nu upphörd däremot avdraget (från och med 1 januari i år sänktes beloppet till 1 800 kronor och 2016 försvinner avdraget helt). Den som vill undvika dubbel skatt på nytt sparande måste då söka nytt konto.

ISK-konto, utan tvekan säger jag. Ett gratis konto där du har låg skatt, inga kontoavgifter, direkt flytträtt och direkt uttagsrätt. Till din ISK väljer du enklast breda lågprisfonder. Genom att välja breda fonder med låga avgifter får du behålla mer av ditt sparande själv och du slipper se över ditt fondval varje kvartal. Basen i sparandet är en billig globalfond, till exempel Länsförsäkringar Global index. Med billig menar jag en årsavgift under 0,3 %. Till det kan du lägga till en fjärdedel av en bra Sverigefond, till exempel SPP aktiefond Sverige.

Finns det några nackdelar med ISK? Du kan ta ut pengarna när som helst säger några. Men jag är inte orolig. Jag litar på att de flesta över 18 år är myndiga nog att ta hand om sina pengar. Inte ska vi betala en bank för att de låser in pengarna åt oss. Liter mer mogna än så har vi väl blivit?

Ett alternativ till ISK är en kapitalförsäkring. Det är en sparform som banker och försäkringsbolag ofta rekommenderar. Eftersom det ger utrymme för nya avgifter och inlåsning. Den är lik ISK men har ofta höga årsavgifter och straffavgifter vid tidiga uttag. En liten fördel kan vara att du kan bestämma vem som får ärva pengarna, men undvik alla avgifter.

Till sist: två ickealternativ för dina pensionspengar: Fondkonto och sparkonto. Fondkontot ger för hög skatt. Skatten på ett ISK-konto är väsentligt bättre för långt sparande. Samma Sverigefond ger 15-20 procent mer i handen på ett ISK-konto än ett vanligt fondkonto. Sparkonto är ett ännu sämre alternativ. De ger ju nära noll i ränta. Din framtid är värd mer än så.

Lycka till!

Claes Hemberg, sparekonom Avanza bank
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

”Om fem år betalar vi 5 procents ränta på våra bolån”

2 minuters läsning

I SBABs prognos, som de presenterar i sin publikation boräntenytt, kan vi läsa att även om Riksbanken kan komma att sänka styrräntan något mer i höst så kommer räntorna snart att börja ticka uppåt. Prognosen säger att styrrä...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)