Sluta pensionsspara!

Pension /
Sluta pensionsspara!

Svenskarnas stora sparform sedan 25 år stängs nu för nya pengar. Hela 2,7 miljoner svenskar måste nu hitta en ny sparform, eftersom privata pensionsförsäkringar och IPS inte längre är en god idé. Mitt svar är ISK-konto med breda lågprisfonder.


Senaste åren har sparare gjort skatteavdrag på 12 000 kronor per år för att spara till pension. Nu upphörd däremot avdraget (från och med 1 januari i år sänktes beloppet till 1 800 kronor och 2016 försvinner avdraget helt). Den som vill undvika dubbel skatt på nytt sparande måste då söka nytt konto.

ISK-konto, utan tvekan säger jag. Ett gratis konto där du har låg skatt, inga kontoavgifter, direkt flytträtt och direkt uttagsrätt. Till din ISK väljer du enklast breda lågprisfonder. Genom att välja breda fonder med låga avgifter får du behålla mer av ditt sparande själv och du slipper se över ditt fondval varje kvartal. Basen i sparandet är en billig globalfond, till exempel Länsförsäkringar Global index. Med billig menar jag en årsavgift under 0,3 %. Till det kan du lägga till en fjärdedel av en bra Sverigefond, till exempel SPP aktiefond Sverige.

Finns det några nackdelar med ISK? Du kan ta ut pengarna när som helst säger några. Men jag är inte orolig. Jag litar på att de flesta över 18 år är myndiga nog att ta hand om sina pengar. Inte ska vi betala en bank för att de låser in pengarna åt oss. Liter mer mogna än så har vi väl blivit?

Ett alternativ till ISK är en kapitalförsäkring. Det är en sparform som banker och försäkringsbolag ofta rekommenderar. Eftersom det ger utrymme för nya avgifter och inlåsning. Den är lik ISK men har ofta höga årsavgifter och straffavgifter vid tidiga uttag. En liten fördel kan vara att du kan bestämma vem som får ärva pengarna, men undvik alla avgifter.

Till sist: två ickealternativ för dina pensionspengar: Fondkonto och sparkonto. Fondkontot ger för hög skatt. Skatten på ett ISK-konto är väsentligt bättre för långt sparande. Samma Sverigefond ger 15-20 procent mer i handen på ett ISK-konto än ett vanligt fondkonto. Sparkonto är ett ännu sämre alternativ. De ger ju nära noll i ränta. Din framtid är värd mer än så.

Lycka till!

Claes Hemberg, sparekonom Avanza bank
 

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 1800 kWh/år
  • Lägst årskostnad 538 kr
  • Högst årskostnad 1 610 kr
  • Att spara 1 072 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Så lurar du hjärnan att spara pengar
Så lurar du hjärnan att spara pengar
Tjäna pengar på pengar!
Tjäna pengar på pengar!
Bolån till fritidshus - detta gäller
Bolån till fritidshus - detta gäller

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin