Sluta spara nu! 317 000 personer dubbelbeskattas.

Spara pengar / Sparkonto /
Sluta spara nu! 317 000 personer dubbelbeskattas.

Den 1 januari förra året togs avdragsrätten för privat pensionssparande bort. Trots detta sparar alltså 317 000 personer i Sverige fortfarande i sitt gamla pensionssparande.


”Det innebär att de flesta av spararna dubbelbeskattas, eftersom de måste betala inkomstskatt både under spartiden och när pengarna tas ut. Några kan ha rätt till avdrag, eftersom deras arbetsgivare inte betalar in tjänstepension, men de är få”, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Dagens Nyheter.

Sluta spara idag!
Är du en av 317 000 som fortfarande sparar i ditt gamla privata pensionssparande ring din bank idag och stoppa sparandet. Fortsätter du så sparar du alltså skattade pengar som du sen får skatta en gång till för när du tar ut pensionen. Ett riktigt dåligt sparande med andra ord.

Behöver man spara privat till sin pension?
Vår pension kan bestå av allmän pension (18,5 % av vår lön upp till 7,5 basbelopp sätts av till vår allmänna pension varje månad), tjänstepension och privat pensionssparande. Har du inte tjänstepension så kommer du, beroende på hur länge du arbetar, att få leva på cirka 30 procent av din lön. Är detta fallet är det dags att jobba för att få tjänstepension eller att börja spara själv. Sparar du privat när din arbetsgivare inte erbjuder tjänstepension har du rätt till avdrag.

Får du allmän pension och tjänstepension så får du ungefär 60 - 75 procent i snitt av din lön i pension, beroende på hur länge du jobbar. Känns det för lite? Då är det läge att spara privat till din pension.

Hur kan man spara nu när avdragsrätten är borta?
Jag tycker att det bästa sättet är att öppna ett ISK eller en Kapitalförsäkring. Spara gärna i globala indexfonder med låg avgift så sprider du riskerna. Månadsspara så köper du både i upp och nedgång. När du närmar dig pensionen kan det vara läge att se över sparandet och ändra andelen aktier/räntor för att minska risken. Tänk också på att ett privat pensionssparande inte är enskild egendom tex vid en separation. Vill man göra ett privat pensionssparande till privat egendom kan man göra detta genom ett äktenskapsförord.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Tesla model 3
  • Lägst årskostnad 6 684 kr
  • Högst årskostnad 6 684 kr
  • Att spara 0 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin