Sluta spara till din privatpension nu…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Sluta spara till din privatpension nu…

…annars dubbelbeskattas du! Jag har skrivit om det tidigare men budskapet verkar inte nå hela vägen fram.


Ungefär 38 procent av oss har ett avdragsgillt privat pensionssparande. Enligt en undersökning av TNS Sifo, beställd av Skandia, så tänker hälften av dessa fortsätta spara i sitt avdragsgilla pensionssparande nu när avdragsrätten nästan helt tas bort. Hälften tänker alltså skatta på sin lön och sätta in dem i ett sparande som sedan vid uttag beskattas som lön…igen.

30 procent skatt i onödan

Gör inte detta! Det är en usel affär. Sätt hellre in skattade pengar i ett Investeringssparkonto, i en kapitalförsäkring eller i en depå där du köper fonder eller aktier. När du sedan tar ut dessa behöver du inte skatta för dem.

Vill du vika pengarna till pensionen?

Om du vill se till att pengarna binds en viss tid är det en kapitalförsäkring som du ska välja. Då sker ditt sparande i en försäkring, du kan binda pengarna en tid (ofta 5 eller 10 år) och du kan även bestämma att utbetalningen av försäkringen ska ske till en förmånstagare under din livstid. Det finns tre olika typer av kapitalförsäkring, inklusive en traditionell där du inte väljer fonder själv.

Håll koll på avgifterna

Inga avgifter tas ut för Investeringssparkontot, förutom skatt. För kapitalförsäkring är det vanligt med en fast årsavgift samt en avgift i procent på ditt totala sparbelopp eller en procentuell avgift på de insättningar du gör, utöver skatten. Dessa kostnader äter upp en del av ditt sparkapital så se till att kostnaderna är låga eller starta en försäkring hos en bank som inte tar ut några avgifter.

Vad händer med de pengar som du redan har sparat?

De pengar som du redan har sparat kommer ligga kvar där du har dem idag och betalas ut enligt plan. Du behöver alltså inte göra något mer än att stoppa eventuella månadsinbetalningar. Nu kan dock vara ett bra tillfälle att se över ditt befintliga sparande och se om du betalar höga avgifter och om det finns något sparinstitut som erbjuder lägre avgifter. Ta även reda på vad du får betala för flytten. Ett individuellt pensionssparande kan du flytta vilket inte alltid är fallet med en privat pensionsförsäkring. En flytt kräver lite jobb (även om mottagarbanken/institutet ofta gör hela flytten) men kan bespara dig många extra tusenlappar till pensionen.

Observera att andra regler gäller för egenföretagare samt för de som saknar tjänstepension via sin anställning.
Notera även att förslaget om slopad avdragsrätt förväntas träda i kraft 1 januari 2015. Även om alla partier är överens om detta så är budgeten inte klubbad än.

Lycka till!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ny tvingande amortering

1 minuts läsning

Nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till en belåningsgrad på 50 procent i två steg. I steg ett amorteras lånet med minst två procent per år ner till 70 procents belåningsgrad och i steg två med minst en procent ner till 50 ...

Föregående artikel