Även de äldre 100- och 500-kronorssedlarna blir ogiltiga den 30 juni i år. Och enligt Riksbanken har de endast fått in 20 procent av alla gamla mynt – vilket betyder att vi har gamla mynt hemma till ett värde på sammanlagt 2 miljarder kronor.
Handla upp dem enklaste sättet
Enklaste sättet att bli av med dina gamla mynt och sedlar är att helt enkelt handla upp dem. Du kan också sätta in mynten på ditt konto på banken du är kund hos. På Riksbanken sida Myntkartan kan du söka efter ditt närmaste kontor som tar emot mynt – för det gör inte alla. Sista dagen att sätta in mynten på ditt bankkonto är den 31 augusti i år.
Nordea, SEB och Swedbank tar inte ut någon avgift för att sätta in gamla mynt på ditt konto. Handelsbanken tar ut antingen 7 procent på summan eller 50 kronor för 2,5 klogram mynt, enligt Expressen.
Har du gamla sedlar och missar deadline?
Riksbanken har möjlighet att mot en avgift på 100 kronor lösa in alla svenska ogiltiga sedlar, oavsett hur gamla de är. Här finns information om hur du går tillväga: Lösa in ogiltiga sedlar
Har du riktigt gamla mynt?
Före 1968 var enkronorna gjorda av 40 procent silver och ännu äldre mynt (de som gjordes före 1942) är gjorda av 80 procent silver. Dessa mynt är betydligt mer värda än en krona. Enkronor från 1942-1967 är värda cirka 10 kronor och enkronor från före 1942 är värda 20 kronor. Hos mynthandlare.
Här hittar du alla svenska sedlar och mynt som är giltiga som betalningsmedel.
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
SBAB Bank
Landshypotek Bank
Erik Penser Bank
Coeli
Coeli erbjuder ett enkelt sparande med hög ränta och insättningsgaranti. Öppna ett rörligt sparkonto eller bind ditt sparande under en tid till en fast ränta. Vi har konkurrenskraftiga räntor som tål att jämföras.
Marginalen
Nordnet
Volvofinans Sparkonto
Nordiska
Collector sparkonto
Bank Norwegian
Borgo
Brocc Finance
Nordax Bank
Skandia
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Santander Consumer Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Nstart
BIGBANK
Mangold
Serafim Finans
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!