Kortfällorna att undvika på semestern!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Kortfällorna att undvika på semestern!

Kortets fördelar är flera men var uppmärksam på avgifterna just ditt kort har.


Betalar du resan med kreditkortet så får du en extra reseförsäkring, du slipper fundera på hur mycket pengar du ska växla innan du reser och du slipper ha en massa pengar i plånboken.

Här följer några punkter att fundera på före avresa:

1. Växlingskursen blir ofta bättre om du använder kort istället för att växla på bank/valutaväxlingskontor innan avresa

Växlar du pengar före avresa får du ofta betala mer än om du tar ut pengar eller betalar med kort på plats. De flesta kort tar ut en avgift vid kontantuttag men de finns de utan avgift. När du tar ut pengar kontant är det bäst att använda ett bankkort eftersom kreditkorten ofta tar ut ränta från första dagen på kontantuttag.

2. Välj alltid lokal valuta

Välj alltid den lokala valutan både vid uttag och betalning i butik – väljer du svenska kronor får du en usel växelkurs. Det har hänt att man vid uttag har fått 10 % påslag vilket man slipper om man väljer den lokala valutan.

3. Valutaväxlingspåslag

Med de flesta kort kommer du inte undan ett valutaväxlingspåslag på mellan 1-2 procent vid uttag och köp. Ta reda på hur mycket ditt kort tar och/eller skaffa ett kort utan påslag. Det finns ett par stycken.

4. Välj bankomater som ägs av en bank

Det finns andra uttagsautomater som tar ut en egen avgift för uttagen vilken medför att du får betala både den vanliga avgiften din bank i Sverige tar ut och den avgift som företaget som äger bankomaten tar ut.

5. Skriv upp telefonnumret som gäller för att spärra ditt kort om olyckan är framme.

Blir du av med kortet se till att spärra det så fort du kan. Håll gärna också koll på kontoutdraget om du kan så att du snabbt upptäcker felaktiga uttag.

6. Se upp för bankomater som inte ser bekanta ut

Undvik bankomater som har något som sitter löst eller snett för att undvika skimming. Skimming innebär att informationen på magnetremsan som finns på ditt kort kopieras över till ett annat kort. Vid betalning i chipläsare så är korten i princip omöjliga att kapa.

7. Ta gärna med dig två kort på resan

Alla länder, med undantag för ett mycket litet antal slutna länder eller krigshärjade områden, tar idag emot både Visa och MasterCard även om det kan finnas mindre skillnader i acceptans i uttagsautomater i ett fåtal länder. Det är alltid bra att ha med sig två kort, inte bara för att ha både Visa och MasterCard utan också ifall man blir bestulen på ett kort eller är tvungen att spärra kortet.

8. Gör din research före resan så kan du fokusera på att njuta under semestern.

Reser du till mindre platser där det kan vara svårt att få tillgång till bankomater kan det vara bra att med dig lite lokal valuta som ”back-up”. Gör lite research innan du åker så du vet vad som gäller dit du ska.
 

Här kan du jämföra kreditkort >>

 

Trevlig resa! 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ny tjänst: Bankernas snitträntor på bolån

1 minuts läsning

70 procent betalar listpriset Enligt en Sifo-undersökning betalar 70 procent av bolånetagarna idag listpriset på sina bolån.  Många är nog inte medvetna om detta och kommer att få ett litet uppvaknande nu. En del andra har kanske förhandlat o...

Föregående artikel