Snitträntorna sjunker!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Snitträntorna sjunker!

En glad nyhet för er som ska ta ett nytt bolån eller för er som, liksom jag, står inför en omförhandling av ett befintligt bolån. Efter en period av stigande snitträntor vände det under maj månad då bankernas snitträntor sjönk.


Snitträntor - genomsnitt alla banker vid olika bindningstid
 

  3 mån 1 år 3 år 5 år 10 år
dec-16 1,53 % 1,62 % 1,66 % 2,1 % 3,13 %
mars-17 1,54 % 1,61 % 1,66 % 2,13 % 3,28 %
mars-17 1,55 % 1,59 % 1,67 % 2,12 % 3,07 %
maj-17 1,52 % 1,56 % 1,65 % 2,1 % 3,05 %
           
Sänkning i år 0,01 0,06 0,01 0 0,08
Sänkning under maj 0,03 0,03 0,02 0,02 0,02

(procentenheter)

I maj fick vi alltså lägre räntor i genomsnitt på våra bolån i jämförelse med räntorna vi fick under april. Inga stora skillnader men en tydlig tendens med lägre räntor för alla bindningstider.

Lägst 3-månaders ränta under maj erbjöd Ålandsbanken med 1,29 % i snittränta följt av SBAB med 1,44 %. Danske Bank ligger trea på listan över lägst genomsnittränta med en ränta på 1,47 %.

Högst genomsnittränta i maj fick nya kunder hos Nordea (1,69 %) följt av Handelsbanken (1,65 %) och Länsförsäkringar (1,62 %).

Nu är det alltså dags för mig att omförhandla mitt bolån. Jag har haft rörlig ränta hos SEB i två år. Min förlängningsdag är 28 juli i år. Det betyder alltså att om jag inte gör något så kommer jag troligtvis från och med augusti betala listräntan hos SEB vilken idag ligger på 2,04 %. För mig skulle det betyda ett par tusenlappar extra varje månad I räntekostnad.

Så min strategi nu blir att kämpa för att få behålla min låga ränta som jag hade turen och skickligheten att få för två år sedan. Jag är övertygad om att de kommer att erbjuda mig en betydligt högre ränta vilket gör att jag måste gå till flera banker och förhandla. Jag kommer börja med de som erbjuder lägst snittränta. Det kommer att ta några timmar, några mejl och kanske ett eller annat besök på banken men det är det värt. Har betydligt bättre användning av de tusenlappar jag kan spara genom att få en låg ränta på mitt lån.

Jag lovar att återkomma i nyhetsbrevet och berätta hur det gick!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Billigare att använda mobilen i EU i sommar – men håll koll på detta!

1 minuts läsning

Några saker att hålla koll på: Operatörerna får sätta en gräns för hur mycket data som får förbrukas utomlands till samma pris som hemma. Om du tex har fri surf i ditt abonnemang hemma i Sverige – har du troligtvis inte det i et...

Föregående artikel