Snygga människor investerar inte bättre!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Snygga människor investerar inte bättre!

Halo-effekten är en fördom där vi tillskriver attraktiva människor positiva egenskaper. Men hur ligger det till, är attraktiva personer till exempel bättre fondförvaltare?

Visste ni att vi tolkar vackra människor som snällare, smartare, mer generösa och mer pålitliga? Och att en oattraktiv person ibland antas vara motsatsen? Denna kognitiva fördom, när vi generaliserar information och tillskriver vackra människor positiva egenskaper, kallas för Halo-effekten.

En vanlig uppfattning är att skönhet är subjektivt och bara ligger i betraktarens öga. Men så är inte fallet. Studier visar att människor i stor utsträckning är överens om vilka personer som är fysiskt attraktiva, både inom och mellan kulturer. Vissa aspekter av fysisk skönhet, såsom symmetri och vissa proportioner, har visats vara biologiskt kopplade till hälsa och reproduktiv framgång.

En rad undersökningar har dokumenterat Halo-effekten. Till exempel har forskning från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet visat att vackra kvinnliga studenters högskolebetyg försämrades under pandemin i vissa ämnen; när studenterna inte var fysiskt närvarande och deltog i digital undervisning istället sjönk betygen. Studier har även visat att attraktiva personer i vissa fall får mildare domar inom rättsväsendet. 

Så, är detta en kognitiv fördom eller är det sant? Är det till exempel bättre att anlita en attraktiv fondförvaltare, om man vill få så bra avkastning som möjligt, än en mindre attraktiv sådan? Svaret är nej och faktiskt tvärtom om man ska tro forskningen. I Shanghai lät forskare nyligen artificiell intelligens gradera hur attraktiva 1 677 fondförvaltare var baserat på fotografier. Sedan jämförde man denna gradering med hur deras respektive fonder hade utvecklats. Det spektakulära resultatet: Fonder som sköttes av mindre attraktiva förvaltare hade två procents högre årlig avkastning jämfört med de fonder som sköttes av mer attraktiva förvaltare.

I en krönika av Anders Hansen i Dagens Industri föreslår Anders en förklaring till ovan effekt, att mindre attraktiva fondförvaltares fonder gav högre avkastning, med att vackra människor kan ha haft det lättare i livet och inte behövt jobba lika hårt som icke attraktiva människor. De kan ha åkt snålskjuts på sitt utseende.

Så, nästa gång du står inför att anförtro någon något viktigt, tänk på följande:

  • Var medveten om Halo-effekten, det vill säga att vi har en tendens att generalisera våra uppfattningar baserat på enskilda egenskaper.
     
  • Undersök olika aspekter och sök mer information om en person innan du drar dina slutsatser.
     
  • Och undvik generaliseringar, var medveten om dina egna fördomar och var öppen för mångfald.


Detta är en krönika som publicerades i Omni Ekonomi 28/1 2024. Länk till mina krönikor hittar ni här (betalvägg): Omniekonomi

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Sjunker boräntorna nu och hur blir pensionen i framtiden?

1 minuts läsning

Hur påverkar inkomstbasbeloppet våra framtida pensioner när lönerna inte hänger med - då minskar väl vår framtida pension? Staffan Ström, Pensionsekonom Alecta svarar: Hej! Inkomstbasbeloppet mäter den allmänna inkomstutvecklingen i...

Föregående artikel
Behöver du en inkomstförsäkring?
1 minuts läsning