Sol, vind och vatten, djupa berg och/eller gas?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Sol, vind och vatten, djupa berg och/eller gas?

Den genomsnittliga elräkningen för typhuset i Sverige ligger över 20 000 kronor per år. Att byta eller förbättra uppvärmningssättet är ofta en riktigt lönsam investering. Men vilka energikällor finns det och hur kostnadseffektiva är de?


Luftvärmepump

En luftvärmepump kan, när den är som mest effektiv, ge över fem kronors värme för varje krona el. Enligt Energimyndigheten ska investeringen av pumpen betala sig efter cirka ett och ett halvt år. I och med att pumpen beräknas ha en livslängd på sju år så kan den ge besparingar under flera år.

Bergvärme

För en villa med en elförbrukning på ca 25 000 kWh/år är bergvärme det mest ekonomiska på lång sikt. Den sänker energikostnaderna och höjer värdet på huset. Förutsättningen är att du kan ta investeringen på 100 000 - 200 000 kronor.

Elvärme

Vattenburen värme i kombination med en elpanna ger en förhållandevis hög kostnad. Ju högre förbrukning du har desto mer lönar det sig att byta uppvärmningssystem.

Fjärrvärme

Fjärrvärme är lika enkelt som elvärme men har ett lägre pris per kWh. Prisskillnaderna är stora mellan olika delar i landet och man har ingen möjlighet att välja leverantör.

Ved och Pellets

Att värma upp sitt hus med ved är ett prisvärt uppvärmningssätt. Det kräver dock att du har bra tillgång till ved och är redo att lägga ner en hel del arbete. Pellets är något dyrare än ved men fortfarande prisvärt och mindre arbetsintensivt.

Solkraft

Solfångare kan minska behovet av köpt energi med 2000-2500 kWh/år i genomsnittshuset, där varmvatten tidigare värmdes med el. Idag kan man få bidrag för investeringen av solceller och ett förslag ligger på att man ska få göra avdrag på skatten för den överskottsel som skickas in på elnätet.

Gas

Gas ger ofta lägre bränslekostnad än olja och el. Tillgången till gas är begränsad till vissa områden i Sverige.

Prova gärna Energikalkylen från Energimyndigheten där du kan få hjälp med att effektivisera din energianvändning.


Glöm inte att jämföra elpriset >>

Källa: Compricer, Energimyndigheten och Villaägarnas Riksförbund

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

På tisdag blir det billigare att lösa bundna bostadslån!

1 minuts läsning

Ränteskillnadsersättningen sänks – billigare att lösa ditt bundna lån Vid t.ex. en flytt kan du behöva lösa ditt bundna lån i förtid. Du får då betala en så kallad ränteskillnadsersättning, en kompensation f&oum...

Föregående artikel