Spara pengar - Experternas 323 bästa tips

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Spara pengar - Experternas 323 bästa tips

Günther Mårder “Sveriges snålaste man” och sparekonomen Christina Sahlberg har skrivit en bok ihop. I Spara pengar får vi experternas 323 bästa tips för att förbättra ekonomin - något som är högaktuellt för många svenskar just nu.

Så lyder början på pressmeddelandet från förlaget Polaris Fakta om vår nya bok. Så kul att den är klar! Jag hoppas att vi kan inspirera dig med våra spartips som sträcker sig från små oväntade tips till större mer omfattande tips som kan ge dig många tusenlappar över varje månad.

Boken är uppdelad i områdena: Sparande, livsmedel och förbrukningsvaror, shopping och återbruk, hälsa och välbefinnande, media och teknik, transport och resor, boende och energi, lån och försäkringar och skatter. Och spartipsen är uppdelade i nivåer. Den första nivån är en typisk “Christina nivå” medan den sista nivån ofta är en “Günther nivå”. Ni kommer förstå när ni börjar läsa ;-)

Några exempel på spartips från boken:

#9. Investera 2 500 kronor varje månad

Om du sparar och investerar 2 500 kronor i månaden i 20 år har du sparat ihop 600 000 kronor och det totala värdet på ditt sparande är drygt 1 400 000 kronor. Du har alltså fått 800 000 kronor i avkastning/ränta på ränta. Efter 50 år är värdet av ditt sparande svindlande 17 800 000 kronor varav 16 300 000 kronor är avkastning/ränta på ränta.

#19. Handla i den billigaste butiken

Genom att planera dina inköp och handla i den butik som erbjuder lägst priser där du bor, oavsett om det är Willys, Lidl eller någon annan, kan du enligt matpriskollen spara mellan 10 000 och 20 000 kronor per år om ni är en familj på fyra personer.

#28. Använd tubklämmor

Köper du exempelvis tandkräm, hudkräm, kaviar och majonäs i tub? Släng inte tuben när du tror att den är slut. Det går att klämma ut mer! Inte sällan finns det 10-20 procent kvar av innehållet när den bekväme är redo att slänga tuben. Säg att du köper tio tandkrämstuber à 25 kronor och tio hudkrämer à 150 kronor om året. Genom att använda allt i tuberna sparar du 162 kronor per år. Lägger du till majonäsen, ketchupen, schampot, tvålen och ansiktskrämen kan du säkert spara över 1 000 kronor per år.

#39. Byt ut kaffekapslarna mot bryggkaffe

Om du dricker tre koppar kaffe varje dag sparar du 2 920 kronor per år genom att byta ut genomsnittskaffekapslarna mot ett genomsnittligt bryggkaffe.

#68. Använd dammsugarpåsar flera gånger

Visste du att du faktiskt kan pilla upp dammsugarpåsarna, tömma dem och sedan häfta ihop dem igen? Prova det och du kan använda dem om och om igen. En variant är att tömma påsens innehåll genom hålet med hjälp av en grillpincett. Det tar någon minut men påsen förblir obruten.

#95. Handla i second hand-butiker

Genomsnittssvensken lägger enligt Konsumentverket 2 400 kronor i månaden på kläder, sport- och fritidsutrustning samt saker till hemmet. Om du lyckas göra 75 procent av dessa inköp i second hand-butiker där varorna kostar hälften av nypriset sparar du 10 800 kronor per år. Har du barn som gillar att prova diverse sporter är andrahandsmarknaden nästan ett måste.

#127. Var otrogen

När det gäller tjänster, för till exempel bankkort, streaming, bredband, el och försäkringar, brukar otrohet löna sig. Säg upp dina tjänster och bli kund någon annanstans, kanske hos någon med fina nykundserbjudanden. Eller meddela företaget att du funderar på att säga upp ditt avtal - det kan räcka för att få ett bättre erbjudande.

#150. Använd raklödder och rakhyvlar för män

Det låter galet men av någon anledning kostar raklödder och rakhyvlar för kvinnor betydligt mer än motsvarande för män. Är du kvinna och vill spara in en del del, handla rakprylar för män.

#249. Duscha kortare tid

Duscha i tre minuter istället för tio så sparar du 30 660 liter vatten och 1 077 kWh per år vid en dusch om dagen. Du kan förkorta duschtiden genom att stänga av vattnet emellanåt, exempelvis när du tvättar håret. Med en elkostnad på 150 öre/kWh ger det dig en besparing på 1 616 kronor per år. För en familj på tre personer blir besparingen tredubbel och landar på 4 848 kronor per år.

Vill du få fler tips, köp gärna vår bok. Just nu och fram till och med sista juni får alla Compricers nyhetsbrevsläsare följande fina erbjudande av Bokus: Köp Spara pengar till superpriset 169 kr! | Bokus bokhandel

Ps. Även utan boken kommer du att få ta del av många bra spartips i vårt nyhetsbrev. Tack för att du läser!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Betala fordonsskatt - allt du behöver veta

4 minuters läsning

Fordonsskatt är en obligatorisk skatt som alla ägare av vissa fordon i Sverige måste betala. Skatten tas ut av Transportstyrelsen och används för att finansiera vägunderhåll, trafiksäkerhet och miljöåtgärder. Beloppet baseras på olik...

Föregående artikel
Mäklararvode - så fungerar det
5 minuters läsning