Spara smart!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Spara smart!

Att dra ner på sina kostnader betyder inte att du ska göra mindre roliga saker, det betyder bara att du ska köpa smartare. Att du prioriterar bland dina kostnader och ser till att du inte betalar för mycket för det som du köper.

  • Ditt bolån: Kan du få ner din ränta med en halv procentenhet så sparar du 5 000 kronor per miljon du lånar varje år.
     
  • Dina försäkringar: Behöver du de som du har? Har dom rätt villkor och täcker försäkringen det du vill att den ska täcka? Vad betalar du för dem? Jämför så att du får bäst skydd till lägst pris.
     
  • Dina elkostnader. Det finns stora skillnader i pris mellan olika elbolag. För samma el. Det första du ska göra är att se till att du inte har ett anvisningsavtal som du får om du inte gjort något val. Då betalar du i genomsnitt 30 procent mer än vad du behöver.
     
  • Jämför mellan butiker. Det finns mycket pengar att spara genom att köpa din matkasse på en butik istället för en annan. Ungefär 20 000 kronor per år för en familj på 4 personer. Och passa på att laga lite extra mat när du ändå lagar så får du med dig lunchlåda också och sparar runt 10 000 kronor per år.

(1:10 min)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hyrmissarna du bör undvika i sommar

5 minuters läsning

Det går att hyra direkt från en privatperson eller gå via en förmedlingstjänst, som kopplar ihop uthyrare och hyresgäst. Dessa tjänster kan vara helt gratis men ofta tas en avgift ut beroende på vilken service de tillhandahåller. Ibland kan mellan...

Föregående artikel
När kommer räntan på bolånen att gå upp?
1 minuts läsning