Sparandet via ISK ökar – trots höjd skatt nästa år!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
1 minuts läsning
Sparandet via ISK ökar – trots höjd skatt nästa år!

Bra, tycker jag. Trots att skatten på Investeringssparkontot (ISK) höjs nästa år är det ett mycket förmånligt sparsätt. Och när avdragsrätten för privat pensionssparande försvinner är ISK ett bra alternativ för fortsatt sparande.


Under tredje kvartalet sparade vi 4,8 miljarder via ISK

Av ett totalt nettosparande på 1,7 miljarder kronor under tredje kvartalet i år investerades 4,8 miljarder kronor via ISK och 2,9 miljarder kronor via fondförsäkring. Direktsparande i fonder uppvisade ett nettouttag.

Avdragsrätten på 12 000 för privat pensionssparande försvinner helt nästa år. SLUTA pensionsspara!

Hela 2,7 miljoner svenskar måste hitta en ny sparform nästa år. Privata pensionsförsäkringar och IPS är riktigt dåliga alternativ. Fortsätter du spara där så kommer du att spara skattade pengar – och skatta för dem igen när du tar ut dem. Dubbel beskattning alltså.

Två undantag: De som saknar tjänstepension i sin anställning och de som driver eget företag

Efter årsskiftet kan dessa ändå göra avdrag för pensionssparande med 35 procent av inkomst upp till 10 prisbasbelopp vilket är 443 000 för inkomståret 2016.

Ny skatt på ISK 2016 blir 0,42 procent

I en vanlig aktiedepå får du skatta 30 procent av vinsten när du säljer dina fonder eller aktier. I en ISK betalar du ingen skatt vid försäljning, däremot betalar du en schablonskatt varje år.

Statslåneräntan sätts den 30 november varje år. I år sattes den till 0,65 procent. Trots att statslåneräntan, som ligger till grund för beskattningen av ISK, faktiskt blir lägre nästa år kommer skatten på ISK att öka eftersom skattereglerna ändras. Regeringen har gjort ett tillägg till statslåneräntan på 0,75 procentenheter. De har också satt en bottennivå på 1,25 procent av kapitalunderlaget vilket innebär att skattesatsen på en ISK aldrig kan bli lägre än 0,375 procent.

Skatten bestäms genom att räkna ut kapitalunderlaget på ditt konto, dvs. det totala värdet (värdet vid ingången på varje kvartal inklusive insättningar du gjort under kvartalet). Kapitalunderlagen multipliceras med statslåneräntan plus 0,75 procentenheter vilket blir schablonintäkten. Den beskattas sedan som inkomst av kapital, alltså med 30 %.

Krångligt? I år blir skatten på ditt ISK 0,42 procent. Det är allt du behöver veta. Skatten räknas automatiskt ut för dig och dras i deklarationen. 2015 var skatten 0,27 procent.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är du förberedd på att leva på 30 % av inkomsten när du slutar jobba?

2 minuters läsning

Katarina Wiberg, pensionsrådgivare på SPP och expert i Compricers Expertpanel, skriver i en krönika om vikten av tjänstepension. Krönika: Bli inte som Sappe i Solsidan Loggar du ibland in på LinkedIn för att se om det dyker upp något intressant ...

Föregående artikel