Stärkt skydd vid förseningar i kollektivtrafiken

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Stärkt skydd vid förseningar i kollektivtrafiken

Från och med den 7 juni kommer resenärer som åker med till exempel tåg och buss få ett stärkt skydd vid förseningar som leder till att man missar anslutande resor enligt ett pressmeddelande från Konsumentverket.

En ny överenskommelse mellan Konsumentverket och samverkans- och utvecklingsföretaget Samtrafiken.

Eftersom reglerna kring missade anslutningar har sett olika ut beroende på färdsätt är det svårt för resenärer att veta vilka rättigheter man har. Branschen har tidigare försökt förenkla för resenärerna vid missade anslutningar och nu har Samtrafiken och Konsumentverket tagit ett ytterligare steg i detta arbete genom förbättrade villkor.

Genom den så kallade kom-fram-garantin som gäller via samarbetet Resplus, har resebolagen ett ansvar att lösa missade anslutningar som uppstår på grund av trafikstörningar.

Den förstärks nu på följande sätt:

  • Redan vid bokningen kommer resenären att få veta om den biljett hen köper omfattas av kom-fram-garantin.
     
  • Resenären får rätt att själv boka om resan med tåg eller buss om Resplusföretaget inte erbjudit en ombokning inom 100 minuter från planerad avgång.
     
  • Resenären får rätt till ersättning för mat och dryck i förhållande till väntetiden.


Läs mer här: Samtrafikens hemsida.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Styrräntan höjs till 3,75 procent!

2 minuters läsning

  Riksbanken motiverar höjningen så här: Inflationen dämpas men är fortfarande alldeles för hög. Ny information, som att tjänstepriserna ökar oväntat snabbt och en svagare krona, tyder på att inflationen dämpas långs...

Föregående artikel
Kryptovaluta - Så fungerar det
5 minuters läsning