Stigande bopriser, en reporänta på 0,88 % och låga bostadsräntor

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Stigande bopriser, en reporänta på 0,88 % och låga bostadsräntor

Det är vad de svenska hushållen tror på enligt SEB:s boprisindikator. 66 procent av de tillfrågade svarade att de tror på stigande bostadspriser det kommande året vilket är den högsta nivån sedan rekordåret 2007. Reporäntan förväntas ligga lågt.


En reporänta på 0,88 %

Hushållen tror att reporäntan kommer ligga 13 punkter över dagens reporänta på 0,75 procent om ett år. Endast fyra procent av de som har rörlig ränta på sina lån svarar att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden.

Inflationstakten var minus 0,2 procent i februari vilket kan betyda sänkt räntebana

Enligt Louise Andrén Meiton på SvD Näringsliv betyder denna siffra fallande priser och deflation. Hon tror inte att Riksbanken kommer att sänka räntan den 8 april (nästa räntebesked kommer den 9 april) men säger: ” Eftersom Riksbanken tydligt satt inflationen i fokus är det inte orimligt att de sänker sin inflationsprognos, sänker räntebanan och skjuter den första höjningen på framtiden. Den senaste räntebanan indikerar en första höjning i början av nästa år”.

Snitträntan för 3 månaders lån, liksom räntan för bolån bundna på 1, 2 och 3 år, var oförändrade under februari.

  • 3 mån – 2,67 %
  • 1 år – 2,67 %
  • 3 år – 2,99 %
  • 5 år – 3,55 %
  • 10 år – 4,29 %

 

Förhandlade medianräntan (rörlig) ligger på 2,3 procent.

SvD:s Räntekarta visar förhandlad ränta och det är tydligt att det lönar sig att förhandla! Enligt Tomas Pousette, del av SvD Näringslivs räntepanel, kan man titta på SEB som dagligen redovisar sin upplåningsränta. En möjlig boränta är, enligt Tomas, ofta 80 punkter över den nivån. Idag (11/3) ligger SEB:s upplåningsränta på 1,27 %. Enligt denna tumregel skulle alltså en rörlig ränta på 2,07 % vara möjlig.

Jämför bankernas bolån här – uppdateras varje halvtimme

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kvinna + Man + Barn = Ojämställd lön, pension och sparande!

3 minuters läsning

Kvinnor i Sverige tjänar mindre än män. I genomsnitt 4500 kronor mindre. Dels för att män är bättre på att förhandla (och får kanske högre lön automatiskt just för att de är män) och för att de ofta kan göra ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)