Stigande marginaler för bankerna och Riksbanken lämnar räntebesked

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Stigande marginaler för bankerna och Riksbanken lämnar räntebesked

Bankernas bolånemarginal steg med 0,07 procentenheter under kvartal 4 förra året och Riksbanken meddelade tidigare idag att de behåller reporäntan på 0 procent men tror på en tidigare räntehöjning.

Under förmiddagen idag kom Riksbankens räntebesked 
Som väntat låter Riksbanken räntan ligga kvar på 0 procent men signalerar samtidigt att räntan kan komma att höjas något tidigare än novemberprognosen då en första höjning väntades i slutet av 2024. Prognosen nu säger att reporäntan höjs under andra halvåret 2024. 

Riksbanken skriver: "Eftersom energipriserna har ökat så snabbt är inflationen nu hög. Men Riksbanken bedömer att den faller tillbaka under året. För att inflationen ska vara nära målet på lite sikt behöver penningpolitiken ge ett fortsatt stöd. Direktionen har därför beslutat att behålla reporäntan på noll procent och att Riksbanken under andra kvartalet 2022 ska köpa obligationer för 37 miljarder kronor för att kompensera för förfall i innehavet av värdepapper."

Bankernas marginaler på bolån steg i kvartal 4 2021
I tisdags (8 februari) rapporterade finansinspektionen bankerna marginaler för kvartal 4 2021. Marginalen steg från 1,38 % till 1,45 %. Bankerna tjänar alltså mer och mer på sina bolån. Och vi bolånetagare betalar.

Bankernas bruttomarginal mäter bankernas lönsamhet på bolån dvs skillnaden mellan bankernas utlåningsränta och vad det kostar dem att finansiera lånen. Denna marginal ska sen betala bankernas kapitalkostnader (tex riskviktsgolvet på 25 %) och alla indirekta kostnader.

 • Som lägst låg bankernas bruttomarginal på 0,22 % efter finanskrisen 2009
   
 • Som högst låg bruttomarginalen på 1,71 % 2018.


Om vi konsumenter är beredda att byta bank så skulle det bidra till att bolåneräntorna sjönk. Så min uppmaning till alla som har bolån är:

 1. Kolla upp vilken ränta du har idag.
   
 2. Jämför bankernas genomsnittsräntor, dvs den ränta nya kunder fick under föregående månad.
   
 3. Ring din bank och fråga om de kan sänka din ränta.
   
 4. Ring minst två banker till och fråga vilken ränta de kan erbjuda dig.
   
 5. Orkar du inte ringa runt själv, gör en ansökan hos oss så gör vi jobbet åt dig.
   
 6. Byt bank till den bank som ger dig bäst ränta.


Kanske tänker du att du har ju en låg ränta redan. Men tänk såhär: Om du byter bank och får ner räntan från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 5 000 kronor, före ränteavdrag, per miljon du lånar. Per år!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Årets deklaration: Datum att ha koll på

3 minuters läsning

Viktiga datum att hålla koll på   14 februari. Extra inbetalning Om du vet att du kommer att få ett underskott av slutgiltig skatt, dvs att du kommer att få kvarskatt på mer än 30 000 kronor, så bör du göra en skatteinbetalning senast...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)