Stockholms-regionen går miste om 21 miljarder på grund av bostadsbristen

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Stockholms-regionen går miste om 21 miljarder på grund av bostadsbristen

Vår expert Maria Ahrengart, privatekonom Swedbank, skriver om bostadsbristen och hur den kan påverka oss negativt liksom arbetslösheten och den låga kvalitén på skolornas utbildning.


I tidningar, på tv och i andra forum pratas det om att skolornas utbildning håller för låg kvalitét och att arbetslösheten speciellt bland ungdomar är för hög. Det här är viktiga frågor för oss alla oavsett om vi går i skolan, söker jobb, har barn eller barnbarn som söker jobb, eller bara bor i Sverige i största allmänhet. En minst lika viktig fråga som diskuteras alldeles för lite är bristen på bostäder.

Ett par exempel ur tillväxtperspektiv: säg att en person vill börja studera vid en högskola, men så finns inget studentrum, och då väljer att avstå från utbildningen…, eller en person som fått jobb någonstans i landet men inte hittar bostad, och kanske istället blir arbetslös…

Och ett par till exempel ur rent mänskligt perspektiv: en 25-åring som vill flytta hemifrån men inte hittar en bostad.., eller ett vuxet par som hade turen att hitta en hyresrätt en gång men nu vill separera... Såklart kanske ”ungdomen” kan bo hemma för alltid och paret kan välja att fortsätta bo tillsammans men det är nog inte det bästa de kan göra av sina liv.

Uppenbara råd är att såklart spara till en bostad. Det räcker långt eftersom man då får ihop ett kapital och lättare får möjlighet att en dag köpa en egen bostad.

Men alla har inte möjlighet att spara, eller spara mycket nog, och dessutom räcker bostäderna hur som helst inte till i dagsläget. Jag var på ett seminarium om bostäder här på Swedbank förra veckan. Det var allt ifrån politiker, forskare, intresserade finansiärer till byggherrar där.

Bland annat framkom det att enbart Stockholmsregionen går miste om 21 miljarder i utebliven tillväxt på grund av bostadsbristen och den låga rörligheten på bostadsmarknaden, varje år. 21 miljarder varje år är ju hur mycket som helst.

Och i övriga växande storstadsregioner är trenden densamma. Ett stort hot mot tillväxten är det låga bostadsbyggandet. Värst drabbas såklart de unga och de som står långt ifrån arbetsmarknaden eftersom de mer sällan har sparkapital nog för att köpa en bostad och dessutom kan mista möjligheten att få en utbildning eller ett jobb om de inte hittar någonstans att bo.

Alla slags bostäder behövs, men för de som inte har ett sparkapital är hyreslägenheter det rimliga. Och studenter bor ofta tillfälligt på en ort och vill ofta inte, och kan sannolikt inte heller, köpa en bostad vid studieorten. Så att fler hyresrätter och studentbostäder behövs är uppenbart.

Att fler hyresrätter, och bostäder över huvud taget, inte byggs beror till stor del på lagstiftning. Plan-, bygg och miljölagstiftningar ställer till hinder. Byggprojekt som i exempelvis Tyskland tar ett par år kan i Sverige ta runt åtta år, om de ens blir av. Och utöver det har enskilda kommuner inte heller alltid intresse av att bygga billigare hyresrätter.

Kanske dags att lyfta bostadsbristen som fråga mycket mycket mer och tvinga politikerna att underlätta för byggandet…?

Tar gärna emot kommentarer i den här viktiga frågan så kontakta mig om ni vill, på

Maria Ahrengart
Privatekonom Swedbank
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Slut med avdragsgillt privat pensions-sparande

1 minuts läsning

  2015: 200 kronor i månaden får sparas avdragsgillt istället för 1000 kronor   2016: Avdragsgillt pensionssparande slopas helt            ”Att det avdragsgilla pensionssparandet för...

Föregående artikel