Stoppa aldrig in alla pengar i aktiefonder ett visst datum!

2 minuters läsning
Stoppa aldrig in alla pengar i aktiefonder ett visst datum!

”Du säger aktiefonder, men jag vill ju inte chansa med mina pensionspengar”, säger min vän med lätt misstro i rösten. Hon har fått för sig att ett pensionssparande med 100 procent aktiefonder är en ren chansning. Jag håller inte alls med. Pengarna ska ju växa så länge.


Hur börsen går imorgon vet ingen. Därför ska vi inte heller ha aktiefonder eller aktier om vi bara sparar i två, tre år. Men till vår pension sparar vi ofta i tjugo, trettio eller fyrtio år. Och att värdet på vår samlade ekonomi är större om tio år, än idag är tämligen säkert. Senaste trettio åren har värdet på vår ekonomi i stort dubblats i värde var tionde år. Därför är aktiefonder det självklara för den som sparar många år.

Så länge människor arbetar, utvecklar och förändrar växer världens samlade ekonomi. Sedan kan börsen visst hacka till. Det kan komma i form av en IT-bubbla, finanskris eller bara politisk oro. Men ekonomin hämtar sig. Det är lika säkert som att de flesta av oss fortsätter att gå till jobbet efter en vecka i influensa.

Ett sätt att skydda sig på börsens kortsiktiga svängningar är att aldrig stoppa in alla sina pengar i aktiefonder ett visst datum. Månadsspara istället. Då slipper du vara orolig för svängningarna på börsen. Börshacken är bara intressanta för aktiehandlare. Du kan jämföra det med att åka tåg eller motorcykel. När vi åker tåg bryr vi oss inte om att studera trafikregler eller vädret. Vi bara åker med. Så fungerar även månadssparande i en bred aktiefond.

”Men hur ska jag då välja fonder”, undrar min vän. ”Jag vet ju inte vilka branscher eller länder som kommer vara störst om fyrtio år”. En bra poäng, men det behöver vi heller inte veta. Väljer vi att spara i en globalfond får vi nämligen lite av allt. Alla länder, alla branscher. Komplettera med en del Sverigefond så får du också del i välskötta svenska bolag som historiskt sätt givit mer än världssnittet.

Än mer lättskött sparande får du om du väljer att spara i billiga fonder med max 0,4 % i avgift. Behöver du inte utvärdera fonderna så ofta, du vet redan att din avkastning följer börssnittet. Sparar du däremot i dyrare fonder måste du övervaka och utvärdera fonderna oftare. Så att du verkligen får betalt för den högre avgiften. Billiga fonder är med andra ord det enkla valet och en säker rabatt! 


Skriven av Johanna Kull, sparanalytiker Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varning: Ta en ordentlig titt på bostadsföreningens lån!

2 minuters läsning

”Bostadsrättsföreningarnas skuldsättning har stor påverkan på de framtida boendekostnaderna och därmed på hela hushållsekonomin. Om fastighetsmäklarna informerade om bostadsrättens andel av föreningens lån i objektbeskrivnin...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)