Stoppa aldrig in alla pengar i aktiefonder ett visst datum!

Pension / Premiepension /
Stoppa aldrig in alla pengar i aktiefonder ett visst datum!

”Du säger aktiefonder, men jag vill ju inte chansa med mina pensionspengar”, säger min vän med lätt misstro i rösten. Hon har fått för sig att ett pensionssparande med 100 procent aktiefonder är en ren chansning. Jag håller inte alls med. Pengarna ska ju växa så länge.


Hur börsen går imorgon vet ingen. Därför ska vi inte heller ha aktiefonder eller aktier om vi bara sparar i två, tre år. Men till vår pension sparar vi ofta i tjugo, trettio eller fyrtio år. Och att värdet på vår samlade ekonomi är större om tio år, än idag är tämligen säkert. Senaste trettio åren har värdet på vår ekonomi i stort dubblats i värde var tionde år. Därför är aktiefonder det självklara för den som sparar många år.

Så länge människor arbetar, utvecklar och förändrar växer världens samlade ekonomi. Sedan kan börsen visst hacka till. Det kan komma i form av en IT-bubbla, finanskris eller bara politisk oro. Men ekonomin hämtar sig. Det är lika säkert som att de flesta av oss fortsätter att gå till jobbet efter en vecka i influensa.

Ett sätt att skydda sig på börsens kortsiktiga svängningar är att aldrig stoppa in alla sina pengar i aktiefonder ett visst datum. Månadsspara istället. Då slipper du vara orolig för svängningarna på börsen. Börshacken är bara intressanta för aktiehandlare. Du kan jämföra det med att åka tåg eller motorcykel. När vi åker tåg bryr vi oss inte om att studera trafikregler eller vädret. Vi bara åker med. Så fungerar även månadssparande i en bred aktiefond.

”Men hur ska jag då välja fonder”, undrar min vän. ”Jag vet ju inte vilka branscher eller länder som kommer vara störst om fyrtio år”. En bra poäng, men det behöver vi heller inte veta. Väljer vi att spara i en globalfond får vi nämligen lite av allt. Alla länder, alla branscher. Komplettera med en del Sverigefond så får du också del i välskötta svenska bolag som historiskt sätt givit mer än världssnittet.

Än mer lättskött sparande får du om du väljer att spara i billiga fonder med max 0,4 % i avgift. Behöver du inte utvärdera fonderna så ofta, du vet redan att din avkastning följer börssnittet. Sparar du däremot i dyrare fonder måste du övervaka och utvärdera fonderna oftare. Så att du verkligen får betalt för den högre avgiften. Billiga fonder är med andra ord det enkla valet och en säker rabatt! 


Skriven av Johanna Kull, sparanalytiker Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Ford wa6 s-max
  • Lägst årskostnad 5 913 kr
  • Högst årskostnad 18 763 kr
  • Att spara 12 850 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin