Storbankerna tar ut skyhöga avgifter för dina pensions-försäkringar…

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Storbankerna tar ut skyhöga avgifter för dina pensions-försäkringar…

…skrev Privata affärer i veckan. De uppmanar alla sparare att agera för att inte betala tusenlappar helt i onödan. Närmare bestämt över 100 000 kronor i vårt exempel nedan.

Privat pensionssparande slopas – men avgifterna fortsätter och du förlorar pengar varje år

År 2016 slopas avdragsrätten för privat pensionssparande. Men redan insatta pengar ligger kvar tills det är dags för pensionen. Och du fortsätter att betala avgifterna om du inte byter till ett avgiftsfritt alternativ.

Det är viktigt att du tittar på alla avgifter

Fondavgiften är den avgift du får betala för förvaltningen av fonden. Du betalar också en kapitalavgift för försäkringen dvs för skalet dina fonder ligger i. Avgiften består av en fast del och en rörlig del.

Exempel: 721 000 kronor eller 839 000 kronor till pensionen – vad väljer du?

Ponera att du pensionssparar i en fondförsäkring hos Swedbank och slutar månadsspara nu eftersom avdragsrätten försvinner år 2016. Du är 40 år gammal och har under 15 år sparat 12 000 kronor om året. Vi antar att du har fått 5 procent i avkastning varje år i genomsnitt, efter avgifter för fonden och försäkringen/skalet. Då har du 271 889 kronor i din fondförsäkring idag.
 

  1. Alternativ 1 ger 721 000 kronor

Du ligger kvar med din fondförsäkring hos Swedbank som tar ut 240 kronor i fast avgift och en kapitalavgift på 0,65 procent per år. Utvecklingen fortsätter för din fond med en femprocentig avkastning per år i genomsnitt efter avgifter. Du har kvar fonden tills du blir 60 år gammal dvs. i 20 år till.
 

  1. Alternativ 2 ger 839 000 kronor – dvs. 118 000 kronor mer än alternativ 1

Du flyttar din pensionsförsäkring till t.ex. nätmäklarna Nordnet eller Avanza som inte tar ut några avgifter för själva försäkringen/skalet. Du betalar 1 500 kronor i flyttavgift. Alla andra förutsättningar är lika som i alternativ 1.

Om du dessutom inte tar ut alla pengar direkt utan under några år så blir skillnaden ännu större mellan alternativ ett och två.
 

Vill du spara ännu mer?

Om fonden du sparar i har en fondavgift på 1,5 procent och du byter till en fond som ger lika bra resultat men har en fondavgift på 0,4 procent. Då har du 1 032 000 kronor sparat till pensionen!

Lägg några timmar på att se över din pensionsförsäkring

Du kanske inte kan spara över 300 000 kronor, som i vårt exempel, om du har ett mindre pensionskapital men helt säkert många tusenlappar du kan ha roligare för.

Lycka till!

PS: Avgifterna är relativt lika hos alla storbanker så resultatet hade blivit liknande om vi hade tagit t.ex. Handelsbanken eller SEB som exempel.

PPS: Avanza ersätter dig för flyttavgiften upp till 1000 kronor.

PPPS: En flytt tar tid. Jag ansökte om flytt från dyr pensionsförsäkring hos Skandia till Avanza före jul och väntar ivrigt på att flytten ska gå igenom.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

10 elnätsföretag (se lista) får kritik för bristande information till kunder med sämsta avtalet

1 minuts läsning

Enligt ellagen ska kunderna informeras utan dröjsmål Elnätsföretagen skall informera kunderna, på ett tydligt sätt, om det avtal de har fått och om att kunderna har möjlighet att välja andra elavtal och elhandlare. Detta skall ske utan dröjs...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)