Storhandla på macken..eller betala höga avgifter på fonderna?

Spara pengar / Aktiedepå /
Storhandla på macken..eller betala höga avgifter på fonderna?

Nej och nej! Ja, jag vet, jag tjatar och tjatar om låga avgifter. Men det är viktigt! Både för din pension och för annat sparande. Och ja, jag vet att det är jobbigt att gå igenom, jobbigt att kolla upp, och inte sällan svårt att förstå. Men det är dags nu!


Kostar din kapitalförsäkring en krona eller 3 999 kronor om året?

Tidigare i sommar skrev SvD om att avgifterna på kapitalförsäkringar skiljer mycket. Deras genomgång visar på att de årliga avgifterna ligger på mellan en och 3 999 kronor för ett sparkapital på 100 000 kronor. I veckan rapporterade Collectum att privatanställda tjänstemän betalar 7,1 miljarder kronor i onödiga pensionsavgifter och utebliven avkastning under en tioårsperiod.

Storhandlar du på bensinmacken?

Enligt konsumentverket handlar en familj på fyra personer mat för ungefär 70 000 kronor (lunch ej inkluderat) per år. Skulle vi handla detta på bensinmacken kanske vi betalar 25 procent mer dvs. betalar cirka 17 000 kronor mer per år. Det tror jag de flesta av oss tycker vore galet. Vi tar oss alltså tid att hitta någon billigare matbutik att storhandla på och kör/tar bussen/går dit vilket tar lite mer tid än att bara gå förbi macken på vägen hem. Väl värt tiden tycker vi.

Men många av oss stoppar huvudet i sanden när det kommer till vår pension och våra fonder

Så fungerar våra hjärnor. Pensionspengarna känns långt borta vilket gör att vi ser dem som mindre viktiga än pengarna vi lägger på mat och kan spara idag. Men om du inte har kollat upp vad du betalar för avgifter på dina fonder så betalar du med all sannolikhet alldeles för mycket, inte omöjligt 17 000 kronor eller mer om året om man räknar med den avkastning du förlorar inklusive ränta på ränta.

39 procents högre pension om du sänker din avgift med 1,5 procent

På bloggen Förvalt (AP7:s redaktionella blogg) har de räknat på hur olika din premiepension kan bli beroende på hur hög avgift du har. Och jo det är korrekt – om du har en avgift på 1,5 procent så får du 39 procents lägre pension efter 33 år. Självklart ska du titta på avkastning också men tyvärr visar undersökningar att fonder med höga avgifter, i genomsnitt, inte levererar bättre avkastning än fonder med låga avgifter. Tvärt om.

Allt pensionssparande går inte att flytta

Allt går inte att flytta men flytta det som flyttas kan (om du har höga avgifter) är min uppmaning till er. Jag har själv gått igenom mitt pensionssparande och flyttat det som kunde flyttas. Men jag gjorde det lite sent. Till exempel har jag sparat 500 kronor i månaden i 15 år i en pensionsförsäkring. När jag äntligen flyttade denna försäkring förra året var den värd lika mycket som jag hade sparat trots att börsen hade gått upp i genomsnitt med åtta procent per år under tiden. Jag förlorade 86 000 kronor (7000 kr/år) pga. av detta, vilket jag endast kan skylla mig själv för. Och allt på grund av de höga avgifter jag årligen satt och betalade. Och på grund av att jag inte hade koll.

Så lägg några timmar på att gå igenom dina avgifter på ditt fondsparande och på dina pensioner, ta reda på om de går att flytta och undersök vart du kan flytta dem

Antingen själv eller genom att använda företaget pensiono.se. De kan hjälpa till med att ta fram vilken pension du har, vilka avgifter du betalar och om du kan flytta dem och förslag på vart.

Det är dags! Väl värt tiden. Och minst lika viktigt som att INTE storhandla på bensinmacken.

Lycka till!


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se
 


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Toyota avensis
  • Lägst årskostnad 6 626 kr
  • Högst årskostnad 9 727 kr
  • Att spara 3 101 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin