Storhandla på macken..eller betala höga avgifter på fonderna?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Storhandla på macken..eller betala höga avgifter på fonderna?

Nej och nej! Ja, jag vet, jag tjatar och tjatar om låga avgifter. Men det är viktigt! Både för din pension och för annat sparande. Och ja, jag vet att det är jobbigt att gå igenom, jobbigt att kolla upp, och inte sällan svårt att förstå. Men det är dags nu!


Kostar din kapitalförsäkring en krona eller 3 999 kronor om året?

Tidigare i sommar skrev SvD om att avgifterna på kapitalförsäkringar skiljer mycket. Deras genomgång visar på att de årliga avgifterna ligger på mellan en och 3 999 kronor för ett sparkapital på 100 000 kronor. I veckan rapporterade Collectum att privatanställda tjänstemän betalar 7,1 miljarder kronor i onödiga pensionsavgifter och utebliven avkastning under en tioårsperiod.

Storhandlar du på bensinmacken?

Enligt konsumentverket handlar en familj på fyra personer mat för ungefär 70 000 kronor (lunch ej inkluderat) per år. Skulle vi handla detta på bensinmacken kanske vi betalar 25 procent mer dvs. betalar cirka 17 000 kronor mer per år. Det tror jag de flesta av oss tycker vore galet. Vi tar oss alltså tid att hitta någon billigare matbutik att storhandla på och kör/tar bussen/går dit vilket tar lite mer tid än att bara gå förbi macken på vägen hem. Väl värt tiden tycker vi.

Men många av oss stoppar huvudet i sanden när det kommer till vår pension och våra fonder

Så fungerar våra hjärnor. Pensionspengarna känns långt borta vilket gör att vi ser dem som mindre viktiga än pengarna vi lägger på mat och kan spara idag. Men om du inte har kollat upp vad du betalar för avgifter på dina fonder så betalar du med all sannolikhet alldeles för mycket, inte omöjligt 17 000 kronor eller mer om året om man räknar med den avkastning du förlorar inklusive ränta på ränta.

39 procents högre pension om du sänker din avgift med 1,5 procent

På bloggen Förvalt (AP7:s redaktionella blogg) har de räknat på hur olika din premiepension kan bli beroende på hur hög avgift du har. Och jo det är korrekt – om du har en avgift på 1,5 procent så får du 39 procents lägre pension efter 33 år. Självklart ska du titta på avkastning också men tyvärr visar undersökningar att fonder med höga avgifter, i genomsnitt, inte levererar bättre avkastning än fonder med låga avgifter. Tvärt om.

Allt pensionssparande går inte att flytta

Allt går inte att flytta men flytta det som flyttas kan (om du har höga avgifter) är min uppmaning till er. Jag har själv gått igenom mitt pensionssparande och flyttat det som kunde flyttas. Men jag gjorde det lite sent. Till exempel har jag sparat 500 kronor i månaden i 15 år i en pensionsförsäkring. När jag äntligen flyttade denna försäkring förra året var den värd lika mycket som jag hade sparat trots att börsen hade gått upp i genomsnitt med åtta procent per år under tiden. Jag förlorade 86 000 kronor (7000 kr/år) pga. av detta, vilket jag endast kan skylla mig själv för. Och allt på grund av de höga avgifter jag årligen satt och betalade. Och på grund av att jag inte hade koll.

Så lägg några timmar på att gå igenom dina avgifter på ditt fondsparande och på dina pensioner, ta reda på om de går att flytta och undersök vart du kan flytta dem

Antingen själv eller genom att använda företaget pensiono.se. De kan hjälpa till med att ta fram vilken pension du har, vilka avgifter du betalar och om du kan flytta dem och förslag på vart.

Det är dags! Väl värt tiden. Och minst lika viktigt som att INTE storhandla på bensinmacken.

Lycka till!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sluta pensionsspara!

1 minuts läsning

Senaste åren har sparare gjort skatteavdrag på 12 000 kronor per år för att spara till pension. Nu upphörd däremot avdraget (från och med 1 januari i år sänktes beloppet till 1 800 kronor och 2016 försvinner avdraget helt). Den som vill und...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)