”Ta det orangea kuvertet på allvar”

Shoka Åhrman
Shoka Åhrman
3 minuters läsning
”Ta det orangea kuvertet på allvar”

Det är dags igen – det orangea kuvertet börjar dimpa ner i webbinkorgar, brevlådor och på hallmattor över hela landet. Genom att förstå innehållet kan du komma långt i att stärka din framtida inkomst.

Endast 50 procent läser innehållet

Få brev skapar lika mycket känslor som det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten. Vissa får en klump i magen – ”hur illa är det egentligen”? Många öppnar det inte ens – ”det är ju inget man kan göra åt saken”. En undersökning som SPP genomförde tillsammans med Novus förra året visade att endast 50 procent av de tillfrågade läser igenom innehållet i det orangea kuvertet ”ganska noga” eller ”mycket noga”. I mina ögon är detta ett stort problem. Men man kan också se det som en möjlighet. Jag vill nämligen hävda att det är fullt möjligt för de flesta arbetstagare att höja sin pension till rimliga nivåer. Men det kräver lite arbete och nyfikenhet. Att sticka huvudet i sanden har som bekant sällan varit en vidare lyckad strategi.

Allmän- och premiepension

När du öppnar kuvertet ser du vad du tjänat in i inkomstpension under året som gått, samt vad du beräknas få ut i allmän pension baserat på att denna inkomst håller i sig under den resterande delen av arbetslivet. Det kanske inte ser så mycket ut för världen, men det är viktigt att komma ihåg att inkomstpensionen bara är en grundplatta som du ska bygga vidare på. Dessutom går det att bygga ut grundplattan. Är 65 till exempel fortfarande en rimlig ålder för att pensionera sig i framtiden? Vad skulle hända med inkomsten om du jobbar till 70 i stället? Att höja sin lön och jobba mer heltid är andra självklarheter som påverkar pensionen.

Premiepensionen utgör 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst. Den är placerad i fonder, vars utveckling presenteras i det orangea kuvertet. Om du är nöjd med förvalet behöver du inte göra något, men du kan enkelt byta till andra fonder om du vill. På Pensionsmyndighetens fondtorg kan du till exempel välja fonder som är inriktade på hållbarhet, vilket sannolikt är ett vinnande koncept i framtiden. Våra tidigare undersökningar har visat att 7 av 10 pensionssparare är intresserade av social och miljömässig hållbarhet. Nu har du skaffat en grundkoll på den allmänna pensionen. Då är det lika bra att fortsätta med de andra delarna av pensionspyramiden – om du så bara gör detta en gång per år är det lika bra att ta tag i saken.

Din tjänstepension och ditt privata sparande

Logga in på Minpension.se för att få en överblick där även tjänstepensionen och det privata pensionssparandet kan läggas in i kalkylen. Tjänstepensionen går inte alltid att göra så mycket åt, men det kan vara hög tid att ta tag i den privata pensionen.

Ränta-på-ränta-effekten är nämligen smått fantastisk.

  • Kan du avvara en tusenlapp i månaden? Bra! Med en avkastning på 5 procent innebär det att du efter 20 år har över 400 000 kronor extra till pensionen. Är det ännu längre kvar? 30 år ger mer än dubbelt så mycket: 818 698 kronor.
     
  • Okej, vi tar i ordentligt en gång: du är 30 år och öppnar ett privat pensionssparande med 2 000 kronor i månaden tills du går i pension vid 70 års ålder. Avkastningen är bra, hela 7 procent per år. Summan av ditt duktiga sparande? Nästan 5 miljoner kronor, varav 4 miljoner är ränta.

Det låter kanske som extrema exempel? Egentligen inte. Min poäng är följande: det går att påverka den framtida inkomsten, men det är bara du själv som kan göra det. En bra början är att öppna kuvertet som ligger där på hallmattan.

Shoka Åhrman

Om skribenten

Shoka Åhrman, Sparekonom SPP

Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Världens mest exklusiva kreditkort

4 minuters läsning

Om exklusiva kreditkort Tillhör du en av världens rikaste har du antagligen möjligheten att få en inbjudan till något av världens lyxigaste kreditkort. Men för de flesta av oss andra är detta något vi bara kan drömma om. Dessa exklusiva kr...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)