Tajma inte marknaden. Lyssna inte på experters prognoser. Eller på dig själv.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Tajma inte marknaden. Lyssna inte på experters prognoser. Eller på dig själv.

Visste du att 99 procent av alla fondförvaltare inte slår index över tid? Och att detsamma gäller för oss småsparare? Visste du att endast 4 procent av Sveriges bilförare själva tycker att de kör sämre än genomsnittet?

Låt oss sortera ut detta genom att gå igenom tre fallgropar som vi alla faller i gång efter gång. Allt på grund av att vi helt enkelt inte är skapta för att leva som vi lever idag. Vi är skapta för att överleva och reproducera oss, på savannen och i grottor.

Övertro på prognoser.

Det är svårt att förstå att framtiden inte går att förutsäga när vi hör så många logiska förklaringar om vad som hände igår eller förra året. Att allt verkar logiskt i efterhand ger oss känslan av att det även går att sia om framtiden.

En erfaren schackspelare vinner ofta över en nybörjare. Den erfarna spelaren gör smartare drag eftersom hon eller han kan se flera drag framåt, till skillnad från nybörjaren som har en begränsad erfarenhet av spelet. Men, kan kunskap och lång erfarenhet göra oss till bra prognosmakare även för ett företags framtid? Svaret är nej. För det krävs en regelbunden miljö, som i schack. Och vår ekonomiska värld är allt annat än regelbunden. De som lyckas ge korrekta prognoser om vår ekonomiska framtid har ofta tur. Men det går emot vår natur att inte tillskriva oss skicklighet när våra prognoser slår in, och att inte skylla på saker utanför vår kontroll när de inte gör det. Vi blandar ihop kontroll med slumpen.

Illusionen om aktivt aktieurval.

Det råder samstämmighet bland forskare om att resultatet av nästan all aktiv placering handlar om tur och otur. Över 50 års forskning konstaterar att förmågan att förutsäga börsutvecklingen inte skiljer sig åt mellan aktiemäklare, apor och slumpen. Trots det tror vi på, och betalar för, analytikers förutsägelser och aktiemäklares och fondförvaltares aktieurval. Och på vår egna skicklighet att välja aktier och fonder.

Analytikerna och handlarna känner att de gör välgrundade gissningar i en mycket osäker situation. De tar hjälp av ekonomiska data och prognoser, de studerar resultat och balansräkningar, de utvärderar företagsledningar och de bedömer konkurrenter. Det är ett svårt arbete som kräver utbildning och erfarenhet. Men, den värld som företagen verkar i är inte ett slutet system, som i schack. Det som kan påverka den framtida utvecklingen är helt enkelt för komplext för att någon ska kunna presentera någon slags facit.

Övertro på oss själva.

De flesta av oss har en tendens att skatta våra egna prestationer högre än andras. Vi tror helt enkelt att vi är bättre än genomsnittet. När vi svarar på frågor om oss själva i enkäter uppger vi generellt att vi tränar mer, har sex oftare, dricker mindre alkohol och slösurfar betydligt mindre än vad vi egentligen gör. Vi tror också att våra framgångar beror på att vi har gjort bra saker, samtidigt som vi tror att våra motgångar oftast beror på omständigheter som vi inte har kunnat påverka.

Denna övertro beror troligtvis på att vi i grunden är flockdjur, att vår position i en hierarki har varit livsavgörande för oss. Vi tenderar att blåsa upp oss själva för att klättra i hierarkin. Självförtroende har också varit viktigt för att få saker gjorda. De som har haft ett bra självförtroende har kunnat dra hem det största köttstycket, fått reproducera sig mest och varit bäst på att försvara sig. Överlevnad och reproduktion.

Övertron påverkar vårt förhållningssätt till fakta och gör att vi värderar sanningshalten i det vi tror på högre än vi borde. Vi tror exempelvis att vi är bättre på att genomskåda reklam – att inte låta oss påverkas av den – än genomsnittet. Eller att vi är bättre än genomsnittet på bilkörning. 

Så hur ska man agera då för att undvika att ramla ner i dessa fallgropar nu när börserna skakas av USA-val och virus?

Mitt tips är att alltid vara beredd på allt. Var alltid beredd på både börsuppgång och börskrasch. Det vill säga spara långsiktigt på börsen. Ha endast pengar på börsen som du kan avvara i minst 3 år. För även om Stockholmsbörsen historiskt har gått upp i genomsnitt med runt 8 procent per år, så rasar den då och då. Nu senast i våras när Coronaviruset bröt ut och Stockholmsbörsen gick ner drygt 30 procent. 

Och för att slippa vara en av de 99 procenten som inte slår marknaden över tid är globala indexfonder ett bra val. 
 
Det bästa är som sagt att inte tajma marknaden.

Ha detta i åtanke nu när USA-valets röster räknas och när länder återigen stänger ner pga coronavirusets framfart. Händelser som kan skapa stora rörelser på världens börser. De flesta som försöker tajma marknaden misslyckas, även om övertron på oss själva gör att vi tror att just vi kommer fixa det. Det bästa är att inte sälja när det har gått ner. För det går upp igen. Det har det alltid gjort.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så här enkelt sparar du pengar på ditt bolån

9 minuters läsning

Det finns mycket pengar att spara på att skaffa en lägre ränta på ditt bolån. Du har säkert hört talas om det och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte riktigt tagit tag i det tidigare. Idag är den dag då du ändrar p&ari...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)