Tänk så här – då tar pensionen aldrig slut

2 minuters läsning
Tänk så här – då tar pensionen aldrig slut

Plötsligt är du pensionär! Är det så det känns eller kommer pensionen krypande med åren? En del blir aldrig ”pensionärer”, om vi räknar pensionär som den som slutar att arbeta helt.

Men när man väl närmar sig pensionsåldern finns några tips att ta till sig från Per H Börjesson, vd, grundare och huvudägare på Spiltan, som även är författare till böcker som Så kan alla svenskar bli miljonärer och Så här blir du miljonär som pensionär. Han fyller dessutom ”pensionsålder” om ett år.

Här är hans råd för hur du ska tänka när du ska ta ut din pension:

  • Vänta med att ta ut din allmänna pension

Fördelen med den allmänna pensionen är att den är livsvarig. Men, för varje år man väntar med att ta ut pensionen så ökar den med ungefär 8 procent resten av HELA livet. Så försök om möjligt att vänta med att ta ut den allmänna pensionen så länge som möjligt.

  • Ta ut ”slattar” av tjänstepensionen

Vissa kan ha många olika tjänstepensioner om man bytt arbetsgivare under arbetslivet och då är det en bra idé att försöka ta ut ”mindre slattar” så tidigt som möjligt då de både kan ha fasta avgifter och ibland höga förvaltningskostnader. Men var försiktig med att ta ut det största tjänstepensionskapitalet på bara fem år, för det kan vara bättre att fördela kapitalet under många fler år.

  • Ha bostaden som reservkapital

Om man klarat av att amortera lånen på den egna bostaden bör man ha denna tillgång som ett reservkapital som kan nyttjas om något större behov uppstår på ålderns höst. Att sälja och flytta till något mindre kan vara ett alternativ.

  • Spara privata besparingar

Försök vänta med att göra slut på privat kapital så länge som möjligt, för det kapitalet kommer de efterlevande automatiskt att ärva. Ett gammalt klassiskt sparråd är att man ska ha lika stor andel i ränteplaceringar som man har ålder i år. En 80-åring skulle då bara ha 20 procent i aktieplaceringar, vilket givetvis kan vara bra om man är nervös för att aktiemarknaden ska rasa.

  • Tänk på lägre kostnader än intäkter

Om man lever efter denna princip kommer pengarna aldrig att ta slut. Fördelen med att vara pensionär är att man inte behöver så många nya prylar så det kanske är upplevelser man ska satsa på istället. Om man har ett totalt pensionskapital på fem miljoner kronor och konsumerar 200 000 kronor (4 %) varje år räcker pengarna i 25 år. Men, man får också en löpande avkastning på kapitalet vilket gör att kapitalet räcker längre. Om man har möjlighet att placera pengarna till 6 procent i avkastning så tar ju pengarna kanske aldrig slut.

Om du vill ha ännu mer inspiration från Per H Börjesson kan du lyssna in Studio 64, en podd för ”den tredje åldern”, alltså perioden mellan arbetsliv och ålderdom. Där medverkade nyligen Per H Börjesson och utvecklade sina tankar kring just pensionsfrågor.


Skriven av Louise Svensson, kommunikationsstrateg på AP7. Läs mer från Louise på bloggen Förvalt AP7.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hur tar jag ut min pension på bästa sätt?

3 minuters läsning

Är pensionär och har några PPM-fonder. När och hur får jag ut dessa pengar? Hej, premiepensionen kan du plocka ut när som helst från och med den månad du fyller 61 år. Någon övre åldersgräns finns inte. Genom att ta ut pen...

Föregående artikel
Hälften har ett sparkapital på minst 100 000 kronor
2 minuters läsning