Telia Sonera har tagit bort roamingavgifter i Norden och Baltikum

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Telekom /
1 minuts läsning
Telia Sonera har tagit bort roamingavgifter i Norden och Baltikum

Under 2017 slopas alla roamingavgifter inom EU vilket gör att du kan ringa, messa och surfa för samma pris som i Sverige inom EU. Såhär gör operatörerna, enligt SvD:


Telia Sonera
Telia Sonera var först ut och tog bort roamingavgifterna redan den 17 december förra året. Telias samtliga mobilabonnemang och mobila bredbansabonnemang innefattas men inte kontantkortsinnehavare.

Telenor
Redan nu erbjuder Telenor privatkunder fri dataroaming för surftrafik i Norge och Danmark. Bolaget kan inte svara på om ytterligare avgifter kommer att slopas före 2017.

Tele2
Än så länge har Tele2 inte tagit bort några roamingavgifter i förväg och säger att deras kunder är nöjda med sina datapaket. ”Men vi utesluter förstås inget, utan forstätter att utmana med våra priser”, säger Viktor Wallström, kommunikationschef, till SvD.

3
3 erbjuder redan idag sina kunder fri dataroaming i Danmark och meddelar att man hela tiden ser över sina produkter och tjänster, vilket inkluderar roaming.

Roamingavgifterna slopas juni 2017
Den 15 december kommer EU-parlamentet att meddela vilka priser som ska gälla mellan de europeiska operatörerna och hur mycket data som tillåts att överföras. ”Vi i Norden vill ha lägre priser än centraleuropeiska operatörer och förhandlingar pågår just nu. Det är inte sannolikt att priserna stiger”, säger Thomas Moe, på Telia Sonera till SvD.

I ett första skede kommer roamingavgifterna att sänkas från och med första maj i år. I juni 2017 slopas de helt.

Bolagen är positiva till att roamingavgifterna tas bort
När priserna sänks så kommer också roamingen att öka vilket skapar en win win-situation för både företagen och kunderna. Borttagandet av roamingavgifterna främjar användningen av mobila tjänster i stort.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Pengar + lycka = sant?

3 minuters läsning

Fick du just lön? Blev du glad? Höll känslan i sig? Om pengar bidrar till ökad lycka är något som det forskas om en hel del. Många studier visar på att vi t.ex. blir mindre givmilda när pengar är närvarande eller när vi kän...

Föregående artikel