Unga kan mer om sparande än vi tror

Spara pengar /
2 minuters läsning
Unga kan mer om sparande än vi tror

För några år sedan publicerade analysföretaget Kairos Future en undersökning som visade en intressant sak. Det visade sig nämligen att intresset för att spara skjutit i höjden bland unga människor.

År 1995 svarade 47 procent av de unga att de gillade att dansa och 45 procent att de gillade att spara. År 2017 är helt plötsligt bara 33 procent intresserade av att dansa samtidigt som hela 69 procent svarar att de gillar att spara. Om vi för en stund leker med tanken att det finns ett orsakssamband mellan de här två händelserna - varför har helt plötsligt en generation unga förvandlats till sparnördar istället för att trängas på dansgolven?

Att intresset för dans minskar hänger nog ganska tydligt samman med sannolikheten för att hitta en potentiell partner på det där dansgolvet. Idag träffas man på andra sätt, något som t ex avspeglas i att 85 procent av dejtingappen Tinders användare är mellan 18 och 34 år.  Men jag tror också att det hänger samman med känslan av att det är mer ”var man för sig” nuförtiden. Tilltron till att ”systemet” kommer att lösa allt åt dig har avtagit i takt med att bostadspriserna stigit och larmrapporter om sjunkande pensioner framöver blivit allt vanligare. Ingen tror längre att framtiden kan lösas utan ett sparkapital.

Dessutom har internet bidragit till att göra sparande till något som är både tillgängligt och hyfsat lätt att förstå. När du förr behövde boka en tid med en kostymklädd banktjänsteman på ett bankkontor kan du nu få tips av en digital rådgivare som efter några enkla frågor hjälper dig att placera kapitalet. Och du behöver aldrig känna dig ensam. Det finns en hel drös communities, bloggar och poddar för sparintresserade, både för nybörjare och experter. Och stämningen är generös och inbjudande. I en community för sparintresserade kvinnor på Facebook är tonen så hjärtlig och hjälpsam att man plötsligt återfår tron på att mänskligheten faktiskt kan sköta sig på internet.

Ibland tycker jag att vi fokuserar för mycket på att unga människor behöver mer privatekonomisk skolning och att skuldsättningen bland unga ökar. Faktum är att den enda åldersgrupp där andelen inkomna ansökningar till Kronofogden för snabblån minskade mellan åren 2007 och 2014 var bland unga 18-25 år (tyvärr har man slutat rapportera denna statistik så det finns inte nyare siffror).

Att lära sig mer om sparande är idag aldrig längre bort än en tutorial på Youtube eller en podcast på väg till skolan. Jag tror att unga människor kan betydligt mer än vi tror och dessutom har de fler möjligheter än tidigare generationer att lära sig mer. Eller vad tror du?


Skriven av Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bästa banken 2020 (och inför 2021)

2 minuters läsning

Banker i en tid av osäkerhet 2020 har varit ett prövande år. I samma stund som nyårsklockorna ringde in 2020 pågick ett virusutbrott i kinesiska Wuhan som skulle få episka konsekvenser för människor runtom i världen. Hemma i Sverige börj...

Föregående artikel