Uppskovsräntan på vinsten vid bostadsförsäljning slopas

Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Uppskovsräntan på vinsten vid bostadsförsäljning slopas

När du säljer en bostad med vinst så kan du välja mellan att betala 22 procents skatt på vinsten, eller att skjuta upp skatteskulden, dvs göra ett uppskov. Idag så får du som gör uppskov betala 0,5 procent i ränta på vinsten. Nu föreslår Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet att denna ränta slopas.

Idag är räntan på vinsten 0,5 procent.

Den som säljer en privatbostad med vinst och köper en ny bostad kan under vissa förutsättningar få uppskov med beskattning av kapitalvinsten. Idag betalar man en ränta på 0,5 procent på vinsten. Om du har en vinst på en miljon så kommer du att betala 5 000 kronor per år i ränta. Väljer du att betala skatten direkt (inte göra uppskov) så får du betala 22 procent av vinsten dvs 220 000 kronor (0,22 * 1 000 000).

Räntan tas bort från både befintliga och kommande uppskov.

Räntan ska alltså enligt förslaget försvinna från och med årsskiftet och kommer att tas bort på både befintliga och kommande uppskov. Slopandet av räntan kommer att innebära att du inte behöver betala in någon ränta från och med 2022 års deklaration.

2016 togs taket på hur stort uppskov man får göra bort.

Den 1 juli i år återinförs taket och blir då 3 miljoner kronor. Får du en större vinst än så måste du betala vinstskatten på överskjutande belopp.

Syftet med förslaget är att öka rörligheten på bostadsmarknaden genom att minska inlåsningseffekter som räntekostnaden kan leda till. Förslaget ska nu ut på remiss och därefter ingå i budgetpropositionen inför 2021. Förslaget presenteras för Riksdagen i höst.

Om du väljer att göra uppskov så kan du när som helst välja att betala in din skatt. Och glöm inte att uppskovet är en skatteskuld som du skjuter framför dig.

Här kan du läsa mer om hur uppskovet fungerar idag och hur stort uppskov du får göra beroende på om du köper en ny dyrare bostad respektive en ny billigare: Ska man göra uppskov vid bostadsförsäljning med vinst?


Har du behov av ett lånelöfte, nytt bolån eller bara vill omförhandla ditt bolån kan du göra det kostnadsfritt här >>


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Den långsiktige vinner stort när börsen svänger

2 minuters läsning

“När börsen reagerar på stora händelser i omvärlden är det lätt att reagera mer eller mindre rationellt. Men historien visar också att börserna förr eller senare återhämtar sig. Coronakrisen lär inte vara ett undantag&rdquo...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)