Vad händer egentligen i Grekland och hur påverkar det oss?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
4 minuters läsning
Vad händer egentligen i Grekland och hur påverkar det oss?

Det grekiska dramat fortsätter. Grekland betalade inte IMF i tisdags och folket går till valurnorna på söndag. Samtidigt ryktas det om nya förhandlingar mellan Grekland och ledarna i eurozonen och nya överenskommelser.


Folkomröstning på söndag och Grexit på måndag?

Tidsfristen löpte ut i tisdags. Grekland betalade inte de 1,6 miljarder euro till Internationella valutafonden (IMF) som de skulle och den grekiske premiärministern Alexis Tsipras har utlyst en folkomröstning på söndag. Folket ska få säga sitt angående långivarnas villkor för att Grekland ska få den sista utbetalningen av nödlånen från Euroländerna som de behöver för att betala tillbaka pengarna till IMF. Blir det ett nej är risken stor för en statsbankrutt i Grekland. Just nu visar opinionssiffror på att det är jämt mellan ja och nej sidan. Men vad utfallet av omröstningen betyder vet man inte med säkerhet. Några tror att Grekland vid ett nej (och följaktligen en statsbankrutt) kan tvingas lämna EMU, den monetära unionen kring euron. Andra anser att om bankerna tillför nytt aktiekapital kan landet behålla den gemensamma valutan.

Senast runt lunchtid igår onsdag (1/7) rapporterade media om ett ”accepterande” av kraven från Tsipras. Börserna rusade och euron stärktes. Genast drog diskussioner igång huruvida Tsipras verkligen accepterar kraven eller om det bara är en del av kraven som accepterats. Att folkomröstningen ska genomföras på söndag slås fast och att förhandlingarna därefter kan fortsätta. Förvirringen fortsätter alltså.

Vad betyder en statsbankrutt?

Man kan se en statsbankrutt som om ett företag går i konkurs. Man förklarar sig oförmögen att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser och så förs det en förhandling om hur skulder och tillgångar ska hanteras. Många av de som lånat ut pengar till grekiska staten kommer att förlora sina pengar. Men för att citera di.se reporter Jesper Mothander så är det inte riktigt så enkelt utan en otroligt mycket mer komplex händelse: ”Att jämföra komplexiteten i en statsbankrutt med en företagskonkurs är som att jämföra Tomas Ledins låttexter med Joseph Conrads metaforer”.

Vad händer i Grekland vid en statsbankrutt och ett utträde ur EMU?

Ingen vet exakt vad som händer. Bankerna kan t.ex. fortsätta att hålla stängt tills det att den grekiska centralbanken förberett en ny valuta. Det finns en klar risk för betydande inflation eftersom Grekland är beroende av varor från andra länder. Det blir en fortsatt tuff tid för Grekerna som sedan 2009 har sett sitt lands ekonomi krympa med en fjärdedel. Lönerna har sjunkit och många greker har redan fått det betydligt sämre.

Samtidigt finns det de som tror att det kan gå bra för Grekland om de lämnar eurosamarbetet. Och en oro för att det skulle vara fallet eftersom det skulle kunna inspirera andra länder.

Hur påverkas börserna runt om i världen?

Blir det ett nytt avtal med Grekerna nu så kommer det bli en lugnare sommar på börserna. Ingen vet hur ett uteblivet avtal kommer att påverka marknaden och vad som kommer att hända eftersom ingen har upplevt något liknande. Hur stora ringar på vattnet detta ger är bara något vi kan spekulera om. Kan marknaden lita på andra europeiska stater med stora lån och svaga ekonomier är t.ex. en fråga som kommer att ställas. Säkert är i alla fall att det kommer att bli en turbulent tid med stora svängningar framöver även här hemma på stockholmsbörsen.

Hur påverkar det räntorna på våra bostadslån?

Under tisdagens chat om Grekland på svd.se fick Skandias sparekonom Maria Landeborn många frågor om hur hon tror att räntorna på våra bostadslån påverkas av händelserna i Grekland. Hon svarade att hon inte kan se att en grexit skulle innebära en chock för svenska boräntor. Hon tror dock att en mer utdragen kris talar för låga räntor ännu längre eftersom det kan få Riksbanken (och ECB och FED) att fortsätta med stimulanser och vänta med räntehöjningar.

På en fråga om bostadspriserna i Sverige svarar Maria: ”Greklands inverkan på den svenska ekonomin är väldigt liten och att det skulle påverka den svenska bostadsmarknaden ser jag som osannolikt.”

Hur påverkar det oss som ska åka till Grekland i sommar?

Natten till i måndags införde den grekiska regeringen valutarestriktioner. Den grekiska börsen stängde och de grekiska bankerna kommer att vara stängda under en vecka. Grekerna får endast ta ut 60 euro per dag från bankomaterna men denna uttagsrestriktion gäller inte turister. Från grekiskt håll lugnas turisterna med att det finns pengar och att det kommer att gå att betala med kort på plats. Att ta med lite extra kontanter kan nog ändå anses som en bra idé. Blir statsbankrutten ett faktum kan bankerna fortsätta att hålla stängt tills en ny valuta är skapad.

Vad händer nu?

Vad som händer efter fortsatta förhandlingar och folkomröstningen på söndag är som sagt svårt att förutsäga. Skulle Grekland lämna euron blir processen utdragen och det blir en lång resa helt utan vägvisare eller karta att följa. Blir de kvar i samarbetet så finns det många både ekonomiska och strukturella problem kvar att lösa mellan Grekland och de övriga euroländerna. Det grekiska dramat har ju hållit på ett tag nu och frågar ni mig så har andra akten just börjat.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Minusränta, obligationsköp, bostadsbubbla och börsbubbla?

2 minuters läsning

När Karl XII:s regering ville förbättra den svenska ekonomin (pengar behövdes till armén för kriget mot Norge) under 1700-talet gav Georg Heinrich von Görtz, kungens rikshushållare, ut nödmynt. Nödmyntet var en slags metallisk statsobligation...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)