Vad händer med din pension när du dör?

Pension /
Vad händer med din pension när du dör?

I veckan skrev Louise Svensson på AP7 Förvalt om vad som händer med premiepensionen när man dör. Bra information tycker vi. Här kan du också läsa om vad som händer med din tjänste-, och privatpension.


Premiepension – så här skriver Louise

Pengarna som du betalt in till det allmänna pensionssystemet i form av inkomst- och premiepension ger dig pensionsrätter. Summan av de pensionsrätter som du lämnar efter dig, så kallade arvsvinster, fördelas på de kvarlevande spararna i samma årskull i förhållande till var och ens totala behållning på pensionskontot.

Den allmänna pensionen betalas alltså inte automatiskt ut till efterlevande eller dödsbon. I stället går den tillbaka till övriga pensionssparare i systemet som arvsvinster när du dör.

Men, du kan teckna ett efterlevandeskydd för premiepensionen hos Pensionsmyndigheten i samband med att du ansöker om att börja ta ut din allmänna pension. Det innebär att din make, maka, registrerade partner eller i vissa fall sambo, får din premiepension utbetald under resten av sitt liv om du skulle dö.

Innan du tecknar ett efterlevandeskydd ska du ha med i din kalkyl att din pension blir lägre eftersom den då förväntas betalas ut under en längre tid. Här kan du se exempel på hur mycket premiepensionen minskar om du väljer att teckna ett efterlevandeskydd.

Tjänstepension

Liksom i premiepensionen kan du skydda dina pengar i din tjänstepension genom att välja återbetalningsskydd. Det innebär att om du avlider så går dessa pengar till dina efterlevande - make/maka/registrerad partner, sambo eller barn.

Gör du detta så blir din egen pension lägre vilket det kan vara värt om du t.ex. har små barn eller om din respektive är beroende av dessa pengar. Viktigt är dock att veta om att du får lägre pension och att du kan välja bort skyddet när/om det inte längre behövs. Har du inget återbetalningsskydd betalar pensionsbolaget inte ut några pengar.

Privatpension

I ett individuellt pensionssparande väljer du själv förmånstagare som kan vara befintlig eller tidigare make/maka/registrerad partner/sambo och barn till dig eller någon av dessa. Saknas förmånstagare går pengarna till dödsboet.

I en privat pensionsförsäkring kan du också teckna återbetalningsskydd. Finns det inte något så fördelas pensionskapitalet som arvsvinster till övriga försäkrade.

Kontakta bolaget/bolagen där du har ditt pensionssparande och kolla vad som gäller

Du kan ha efterlevandeskydd/återbetalningsskydd automatiskt eller så kan du välja om du vill ha det. Kontakta ditt bolag för att ta reda på om du har efterlevandeskydd/återbetalningsskydd och vem som står som förmånstagare.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 9000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 655 kr
  • Högst årskostnad 4 871 kr
  • Att spara 4 216 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Bostadspriserna backar i april - upp på årsbasis
Bostadspriserna backar i april - upp på årsbasis
Missa inte att se över båtförsäkringen - tusenlappar att spara
Missa inte att se över båtförsäkringen - tusenlappar att spara
Rekordlåga elpriser i april (lägsta på 20 år)
Rekordlåga elpriser i april (lägsta på 20 år)

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin