Vad händer med din pension när du dör?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Vad händer med din pension när du dör?

I veckan skrev Louise Svensson på AP7 Förvalt om vad som händer med premiepensionen när man dör. Bra information tycker vi. Här kan du också läsa om vad som händer med din tjänste-, och privatpension.


Premiepension – så här skriver Louise

Pengarna som du betalt in till det allmänna pensionssystemet i form av inkomst- och premiepension ger dig pensionsrätter. Summan av de pensionsrätter som du lämnar efter dig, så kallade arvsvinster, fördelas på de kvarlevande spararna i samma årskull i förhållande till var och ens totala behållning på pensionskontot.

Den allmänna pensionen betalas alltså inte automatiskt ut till efterlevande eller dödsbon. I stället går den tillbaka till övriga pensionssparare i systemet som arvsvinster när du dör.

Men, du kan teckna ett efterlevandeskydd för premiepensionen hos Pensionsmyndigheten i samband med att du ansöker om att börja ta ut din allmänna pension. Det innebär att din make, maka, registrerade partner eller i vissa fall sambo, får din premiepension utbetald under resten av sitt liv om du skulle dö.

Innan du tecknar ett efterlevandeskydd ska du ha med i din kalkyl att din pension blir lägre eftersom den då förväntas betalas ut under en längre tid. Här kan du se exempel på hur mycket premiepensionen minskar om du väljer att teckna ett efterlevandeskydd.

Tjänstepension

Liksom i premiepensionen kan du skydda dina pengar i din tjänstepension genom att välja återbetalningsskydd. Det innebär att om du avlider så går dessa pengar till dina efterlevande - make/maka/registrerad partner, sambo eller barn.

Gör du detta så blir din egen pension lägre vilket det kan vara värt om du t.ex. har små barn eller om din respektive är beroende av dessa pengar. Viktigt är dock att veta om att du får lägre pension och att du kan välja bort skyddet när/om det inte längre behövs. Har du inget återbetalningsskydd betalar pensionsbolaget inte ut några pengar.

Privatpension

I ett individuellt pensionssparande väljer du själv förmånstagare som kan vara befintlig eller tidigare make/maka/registrerad partner/sambo och barn till dig eller någon av dessa. Saknas förmånstagare går pengarna till dödsboet.

I en privat pensionsförsäkring kan du också teckna återbetalningsskydd. Finns det inte något så fördelas pensionskapitalet som arvsvinster till övriga försäkrade.

Kontakta bolaget/bolagen där du har ditt pensionssparande och kolla vad som gäller

Du kan ha efterlevandeskydd/återbetalningsskydd automatiskt eller så kan du välja om du vill ha det. Kontakta ditt bolag för att ta reda på om du har efterlevandeskydd/återbetalningsskydd och vem som står som förmånstagare.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Minusränta, obligationsköp, bostadsbubbla och börsbubbla?

2 minuters läsning

När Karl XII:s regering ville förbättra den svenska ekonomin (pengar behövdes till armén för kriget mot Norge) under 1700-talet gav Georg Heinrich von Görtz, kungens rikshushållare, ut nödmynt. Nödmyntet var en slags metallisk statsobligation...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)