Vad händer med mina fonder i premiepensionssystemet som tas bort?

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Vad händer med mina fonder i premiepensionssystemet som tas bort?

Är mina fonder säkra? Hur hittar jag hållbara fonder? Vad betyder rabatt när man pratar om investmentbolag? Nedan följer frågor från er och svar från våra experter.


Min fru och jag har 900 000 på fonder i kapitalförsäkring Robur. Är dom säkra där?

Hej! Svenska sparare har överlag ett gott skydd mot eventuella konkurser och utmätningar och som försäkringstagare i en kapitalförsäkring har du en automatisk förmånsrätt enligt förmånsrättslagen om det skulle inträffa.

Det här gör att du har rätt till betalning före alla som inte har förmånsrätt, vilket ska ses som positivt. Försäkringsbolaget är dessutom skyldiga att se till att värdet av tillgångarna möter de krav som kan uppstå. Det finns inga övre gränser på belopp, som gäller vid insättningsgarantin, vilket också är positivt. 

Sammantaget tycker jag du ska sitta lugn i båten. Dina pengar är säkra hos Robur. Utvecklingen på fonderna finns det dock inga garantier för men det är inget specifikt för Robur utan gäller alla fonder. Lycka till med ditt sparande! Magnus Hjelmér, vardagsekonom ICA Banken

Hur sparar jag i hållbara indexnära fonder?

Hej! Tyvärr finns det inga möjligheter att filtrera fram på fondtyp och avgifter i ett steg. Därför skulle jag råda er att börja med att gå till Hållbarhetsprofilen.se för att se och filtrera en hållbarhetsprofil som passar er. Där kan ni filtrera bort fonder som investerar tex i branscher som ni ogillar eller välja fonder som tar särskild hänsyn till hållbarhetsfrågor. För att avgränsa lite till kan ni tex skriva index i sökrutan. När ni har valt några som ni tycker är bra kan ni sedan jämföra fondavgifterna på Morningstar.se där ni går in på fliken Fonder och vidare till jämför fonder. Där kan du sortera fonderna utifrån avgiften. Sharon Lavie, familjeekonom Ikano Bank.

Vad händer med de fonder som nu tas bort i premiepensionen?

Innehavet hamnar antingen i AP7 Såfa eller i en annan fond. Avregistreras fonden och du inte gör ett aktivt val av ny fond flyttas innehavet till AP7 Såfa. Förändras fonden på något vis och du inte gör ett aktivt val av ny fond flyttas innehavet till en annan likvärdig fond. Alla sparare informeras via brev och behöver inte göra någonting med anledning av förändringarna. Här kan du läsa mer om premiepensionens fondtorg. Maja Englund, Pensionsekonom SPP.

Vad betyder “rabatt” när jag läser om investmentbolag?
Rabatt eller substansrabatt, innebär att det är billigare att köpa en aktie i investmentbolaget än att köpa samma fördelning av aktier som investmentbolaget i de underliggande tillgångarna. Sharon Lavie, familjeekonom Ikano Bank.

Sök bland hundratals frågor och svar i vår Expertpanel eller ställ en fråga till våra experter här: Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Rutavdraget fördubblas – Detta gäller 2019

1 minuts läsning

Klubbat och klart. Från och med 1 juli fördubblas taket för rutavdraget från 25 000 kronor till 50 000 kronor. Enligt nuvarande regelverk kan du, som är under 65 års ålder, dra av halva arbetskostnaden för hushållsnära tjänster upp ...

Föregående artikel