Vad har hänt med a-kassan nu med tanke på Coronapandemin?

Sharon Lavie
Sharon Lavie
1 minuts läsning
Vad har hänt med a-kassan nu med tanke på Coronapandemin?

Fråga: Hur mycket får man max i ersättning och hur länge måste man ha varit medlem i en a-kassa för att få ersättning?

Svar: Vissa av reglerna har återgått till det som var innan Coronapandemin och vissa är förlängda. Så här ser det ut just nu:

Arbetsvillkoret. Detta villkor är fortfarande upplättat. För att uppfylla arbetsvillkoret ska du ha arbetat minst 60 timmar (80 timmar innan corona) i månaden under sex månader av de senaste 12 månaderna. Alternativt jobbat 420 timmar (480 timmar innan corona) under sex månader i följd med minst 40 timmar ( 50 timmar innan corona) under de senaste 12 månaderna . Lättnaderna gäller från 13 april 2020 till och med 31 december 2022.

Medlemsvillkoret. Villkoret är tillbaka till så som det såg ut innan corona, dvs du ska ha varit medlem minst tolv månader för att få inkomstbaserad ersättning. (Under perioden mars-december 2020 räknades varje månad som medlem som fyra månader. Vilket kunde innebära att en person redan efter tre månaders medlemskap i a-kassan kunde ha rätt till inkomstbaserad ersättning.)

Karensdagar före ersättning. Från och med den 3 januari 2022 till och med den 1 januari 2023 behöver du göra två karensdagar innan du får a-kassa istället för sex. En karensdag är en arbetslös dag som du inte får ersättning för. Är du till exempel sjuk en dag räknas den dagen inte som en karensdag. 

Grundbeloppet. Högst ersättningen höjdes från 365 kronor per dag till 510 kronor per dag. Grundbeloppet betalas ut till de som uppfyller arbetsvillkoret men inte medlemsvillkoret. Hur mycket du får i grundersättning beror på hur mycket du har arbetat i genomsnitt per vecka före arbetslösheten. För att få 510 kr ska du ha arbetat heltid under 1 år. Lättnaderna gäller från 13 april 2020 till och med den 31 december 2022.

Den inkomstbaserade ersättningen är höjd. Den högsta ersättningen du kan få de 100 första är 1 200 kronor per dag (910 kronor innan corona). Därefter kan du som mest få 1000 kronor per dag (760 kronor innan corona). För att få 1200 kr ska du ha haft en genomsnittlig månadslön på 33 000 kronor de 12 senaste månaderna innan du blev arbetslös. Lättnaderna gäller från 13 april 2020 till och med den 31 december 2022.

Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Schibsted

Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted-bolagen Hypoteket, Lendo, Kreddy, Insurello och SAVR och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Strömtjuvarna som drar mest el i hemmet

3 minuters läsning

Tycker du att dina elräkningar är lite väl höga varje månad? I ditt hem finns det mängder av apparater och funktioner som drar el. Med lite kunskap om vad som drar mest el i hemmet kan du sänka din elkostnad samtidigt som du bidrar till en bättre miljö...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)