Vägassistans – Så fungerar det

Vägassistans – Så fungerar det

Vägassistans är en tilläggsförsäkring som innebär att du får hjälp om du blir stående längs vägen av någon orsak. Här kan du läsa om hur vägassistans fungerar.

Om vägassistans


Punktering, motorhaveri och bensinstopp är bara några exempel på händelser som kan ske när du är ute och kör. Oavsett vad som händer så är det naturligtvis alltid tråkigt att bli stående längs vägen. Med vägassistans, även kallat assistansförsäkring, får du snabbt hjälp och kan få ersättning för exempelvis bärgning, reparation och hyrbil.

Här går vi igenom vad vägassistans innebär och om detta är en försäkring du faktiskt behöver.
 

Vad innebär en vägassistansförsäkring?


Vägassistans är en försäkring som du kan teckna antingen som ett tillägg till din bilförsäkring eller separat. Har du vägassistans kan du få hjälp när som helst om du blir stillastående längs vägen.

Vanliga saker som ingår i en vägassistansförsäkring är följande:

  • Starthjälp
  • Hjälp med låsöppning
  • Reparation på plats
  • Ersättning för bärgning
  • Ersättning för hyrbil
  • Ersättning för hotellövernattning

Försäkringen ger dig ett bra skydd och kompletterar räddningsskyddet som normalt ingår i din vanliga halv-eller helförsäkring på bilen.
 

Behövs en assistansförsäkring?


Detta är en fråga som bara du själv kan svara på egentligen. Har du en halv- eller helförsäkring ingår ett räddningsskydd som innebär att du får hjälp om du exempelvis fått motorstopp eller punktering. Assistansförsäkringen liknar till mångt och mycket räddningsskyddet men kan vara ett bra komplement om du känner att du behöver utöka ditt skydd.

I en halv- och helförsäkring ingår normalt bärgning och hemtransport om stoppet inte orsakats av brist på drivmedel. I vägassistans ingår också bärgning och hemtransport samt att du kan få ersättning för självrisken av bärgningen, hyrbil och hotellövernattning med mera.

Om du ofta kör långa sträckor så kan vägassistans vara ett bra tillägg på din försäkring för en extra trygghet. Det bästa är att du läser i villkoren om vad som ingår i din vanliga bilförsäkring och sedan utvärderar om du behöver en assistansförsäkring.
 

Gäller vägassistans utomlands?


Ja, vägassistans gäller normalt även utomlands varpå detta är ett bra extra skydd att teckna om du exempelvis ofta åker på bilsemester. Räddningsskyddet i din vanliga bilförsäkring kan ha begränsningar när det kommer till andra länder. Även här bör du läsa i villkoren vad som gäller för just din försäkring.
 

Vägassistans för bil, MC eller husvagn


När du tecknar vägassistans för bil är den försäkringen oftast bunden till den specifika bilen. Har du exempelvis en motorcykel eller husvagn som du kör mycket med tecknar du vägassistans specifikt för det fordonet.
 

Vad kostar vägassistans?


Normalt kostar en vägassistansförsäkring från några hundra kronor upp till över tusen kronor per år. Priset varierar beroende på flera olika faktorer såsom bilens värde, förarens ålder, vad som ingår i försäkringen och vilket försäkringsbolag det är.
 

Jämför bilförsäkringar - Hitta en bra vägassistans för dig


Vill du hitta en bra och prisvärd vägassistans?

Gå in och gör en kostnadsfri jämförelse över bilförsäkringar och välj den du tycker är bäst direkt online. Vill du hellre prata med någon av våra försäkringsrådgivare så går det alldeles utmärkt. Du når dem på 08 - 5000 2000 (vardagar 8-18). Även det helt kostnadsfritt!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Konsumenttjänstlagen – Här är dina rättigheter

4 minuters läsning

Vad är konsumenttjänstlagen? Konsumenttjänstlagen (1985:716) är en tvingande lag som finns till för att skydda dig som konsument vid köp av tjänster från företag. Här går vi igenom vad lagen innebär och vilka rättigheter du h...

Föregående artikel
Så gör man en kreditupplysning på sig själv
3 minuters läsning